Política 12/12/2016

La CUP reclama el cessament del conseller d'Interior i del director de la policia

El PDECat surt en defensa del conseller i els Mossos i avisa els cupaires que la base de l'independentisme no s'eixampla estripant i cremant

Aleix Moldes / Gerard Pruna
3 min
Frame del moment en què les diputades de la CUP han trencat la foto del rei

BarcelonaNova topada entre el Partit Demòcrata i la CUP a poc més d'una setmana de que es debati l'admissió a tràmit dels pressupostos al Parlament. Els cupaires han reclamat aquest dilluns a la tarda el cessament del conseller d'Interior, Jordi Jané, i del director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, per la gestió de les detencions de tres dels investigats per la crema de fotos del rei durant la passada Diada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Entenem que no són les persones adients. No estan a l'alçada del moment polític", ha assenyalat la diputada Mireia Vehí. Els anticapitalistes han recordat que, a més de les detencions d'aquest dilluns, l'obertura dels expedients va ser una actuació d'ofici dels Mossos el passat Onze de Setembre.

La CUP entén que cal un conseller d'Interior disposat a desobeir les ordres de l'Audiència Nacional, com la que aquest dilluns ha acabat amb la detenció dels tres militants de l'esquerra anticapitalista. "El Govern té un problema d'autonomisme que es diu Jordi Jané", ha afirmat Vehí, que ha considerat que l'actual conseller gestiona Interior "com es feia fa 10 anys".

Com a protesta per les detencions, sis diputats de la CUP s'han presentat a la roda de premsa d'aquest dilluns al Parlament amb fotos del rei Felip VI de cap per avall. No les han cremat com sí van fer els cinc investigats per l'Audiència Nacional, però les han fet miques davant les càmeres. "Ni el govern espanyol ni la conselleria d'Interior aturaran el referèndum. No farem ni un pas enrere", ha insistit Vehí. "Ho tornaríem a fer. No tenim por i no tenim rei", ha afegit.

Al costat de Vehí, els també diputats Benet Salellas, Gabriela Serra, Anna Gabriel, Eulàlia Reguant, Joan Garriga i la representant del secretariat nacional Núria Gibert han trencat la foto del rei en un acte simbòlic que, probablement, es repetirà al vespre en la quinzena de concentracions que l'esquerra independentista ha convocat arreu del territori. A la de Barcelona, a la plaça d'Orfila, s'aplegaran la majoria dels diputats 'cupaires', precisament al lloc on al matí ha estat detingut Ivan Altimira, regidor del districte de Sant Andreu.

Tot i que els diputats anticapitalistes no han volgut afirmar que la dimissió de Jané sigui una moneda de canvi en les negociacions pressupostàries, Vehí ha deixat clar que l'actuació de la policia "és un element polític a tenir en compte en les negociacions de tot tipus". La CUP també ha lamentat que, com ha passat quan s'ha parlat de fiscalitat, ERC els hagi girat l'esquena i s'hagi posat al costat dels Mossos i del PDECat. "Trobem a faltar les veus d'altres grups independentistes", ha conclòs.

El PDECat defensa l'actuació de Jané

La resposta per part del PDECat ha estat immediata. En roda de premsa, la coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, ha sortit en defensa dels mossos i del conseller d'Interior, Jordi Jané, i ha assegurat que el Govern "ni pot ni s'ha de posar" enmig d'una actuació que els Mossos fan en qualitat de policia judicial.

A més, ha retret als cupaires que "estripant fotos i cremant fotos del rei no s'amplia la base social de l'independentisme", i ha reclamat no estigmatitzar un col·lectiu com el de la policia catalana presentant-los com "enemics de la independència".

ERC defensa l'actuació de la policia i critica l'Audiència Nacional

En una línia similar a la posició que va defensar quan els Mossos van detenir Montse Venturós, ERC ha defensat l'acció policial i ha dirigit les crítiques contra la justícia. "No podem demanar als Mossos que facin política", ha afirmat en roda de premsa el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià. Segons ell, la policia catalana no pot renunciar a les funcions de policia judicial: "No té cap sentit que si volem fer una República i exercir tota la sobirania, retornem les petites parts que ja tenim".

Esquerra ha carregat, en canvi, contra l'Audiència Nacional per una acció "desproporcionada". "L'Estat que ens imaginem en cap cas reprimiria d'aquesta manera la llibertat d'expressió. Donem tot el suport als detinguts", ha conclòs. En opinió de Sabrià, l'actuació dels Mossos no hauria d'influir en les negociacions pressupostàries obertes al Parlament, encara que la CUP ja hagi demanat la dimissió del conseller d'Interior.

stats