Política 27/07/2017

La CUP considera els interrogatoris de la Guàrdia Civil el "preludi" d'un "estat d'excepció" per l'1-O

Jordi Turull insisteix que el Govern presentarà una "denúncia contra les actuacions abusives d'una causa general contra els que defensen el referèndum"

Núria Orriols
2 min
Quim Arrufat en roda de premsa aquest dimarts/ACN

BarcelonaEls interrogatoris de la Guàrdia Civil als alts càrrecs del Govern i a l'exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, signifiquen el "preludi" de l'"estat d'excepció" que el govern espanyol vol imposar per l'1-O. Aquesta és l'anàlisi que fan els cupaires de la desfilada de persones favorables al referèndum que estan succeint aquests dies a la caserna de l'institut armat de Travessera de Gràcia en el marc de la causa que instrueix el jutge número 13 de Barcelona, arran de la querella contra l'exjutge Santi Vidal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens recorda temps pretèrits, d'un règim que no ha marxat mai d'aquest país", ha assegurat el portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat, en declaracions als periodistes després de presentar l'escola d'estiu de la formació. Per a Arrufat, l'estat espanyol prefereix la "repressió" abans que afrontar un debat democràtic per poder votar sobre la independència i ha criticat que es creï una "causa general" contra tota aquella gent que vol votar.

A més, ha considerat que els interrogatoris a Elena són la mostra que no hi ha hagut mai oberta la via del diàleg amb la Moncloa per fer la consulta i que l'Estat persegueix fins i tot aquells que creuen que és possible un referèndum pactat. "És una profunda decepció per a tothom que va creure que en la democràcia espanyola es permetia el debat polític", ha conclòs.

És en aquest marc que Arrufat ha cridat la ciutadania a estar "preparada" per quan s'hagi de sortir al carrer a defensar el referèndum. En la mateixa línia s'ha expressat aquest matí la diputada Anna Gabriel en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha recordat que les causes generals no existeixen en democràcia i ha demanat no "normalitzar" aquesta situació.

En tot cas, ha dit que el que és clau és que hi hagi una resposta ciutadana i que l'"equidistància" d'alguns partits polítics s'acabi. Així, ha dit que "haurà d'arribar el moment" en què PSC i CSQP "s'expressin també amb inquietud davant d'aquestes qüestions", i també ha afirmat que no confia gaire que també ho facin PP i Cs.

"Denúncia contra les actuacions abusives"

El portaveu del Govern, Jordi Turull, ha expressat el seu "suport total" al director de Comunicació de l'executiu, Jaume Clotet, que ha declarat aquest dijous al matí davant la Guàrdia Civil. Com ja va anunciar aquest dimecres amb motiu de les citacions del secretari general de Presidència, Joaquim Nin, i el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells, Turull ha reiterat que emprendran accions legals. "Presentarem una denúncia contra aquestes actuacions abusives d'una causa general contra els que defensen referèndum", ha piulat a Twitter.

stats