Política 03/01/2016

La CUP insta JxSí a moure fitxa: "Si Mas va dir que no seria obstacle, és el moment de demostrar-ho"

La formació defensa que l'escenari de "Mas o març" no ha estat mai el seu

Sara González / Laia Vicens
3 min
La CUP compareix per explicar el no a la investidura de Mas

Barcelona"Si Mas va dir que ell no seria obstacle, és el moment de demostrar-ho". Amb aquesta contundent afirmació, el diputat Sergi Saladié ha defensat que, si bé la CUP ha dit que no pensa fer Artur Mas president, ara és Junts pel Sí qui ha de "moure fitxa" i posar el nom d'un candidat alternatiu sobre la taula si vol evitar unes noves eleccions al març. Saladié ha recordat que encara queda una setmana de marge. "Tenim majoria absoluta per fer la independència però no consens pel president", ha subratllat, i ha afegit que ara la "pressió" se situa sobre la coalició que va liderar Raül Romeva i que portava Mas de número quatre. "Anar a març seria la conseqüència de l'immobilisme de qui té a la mà decidir com acaba això", ha sentenciat la diputada de la CUP Gabriela Serra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació defensa que l'escenari de "Mas o març" no ha estat mai el seu i ha acusat Junts pel Sí de "posar-los en un atzucac". "Que ara moguin fitxa els altres", ha insistit Serra durant la roda de premsa que ha fet la formació per explicar com ha pres la decisió de no investir Artur Mas en una reunió del consell polític i del grup d'acció parlamentària que ha durat gairebé cinc hores. Hi ha marge de temps fins al dia 10 de gener, data en què es convocarien comicis de manera automàtica si no hi ha cap president investit. "Queden dies per moure fitxa, no està convocat res", ha pressionat.

Serra ha dit que la CUP segueix dient que "Mas o març no és la solució" i ha recordat que sobre la taula hi ha una proposta d'acord al voltant d'un pla de xoc, la ruptura amb l'Estat i el procés constituent. "Hem mogut fitxa, hem fet el que hem pogut perquè la CUP no hagués de votar el que ha votat", ha sentenciat. "Hem dit 'no'' a qui havíem de dir 'no'", ha explicat Serra, que ha afirmat que la CUP seguirà "sent el que és: independentista, anticapitalista i feminista". De fet, Saladié ha argumentat que a les eleccions del 27-S no es votava qui seria president ni en clau de "o Mas o març" i ha lamentat que s'hagin quedat "sols" defensant-ho en un context que, ha admès, comporta "desgast".

Hores més tard, la diputada ha tornat a insistir en una entrevista al 324 que la CUP no ha decidit que hi hagi noves eleccions, sinó que si un cas ho decidirà Artur Mas -si manté la decisió de no retirar-se. "Hi ha més actors", ha dit, afegint que si hi ha noves propostes les tindran en compte.

Alhora, ha volgut treure ferro al "no" del consell polític a Mas, ja que creu que aquest és un moment "important" però no l'únic del procés sobiranista. "És un moment molt important, però no l'únic", ha asseverat.

"Hi ha CUP per a molt de temps"

En clau interna, la diputada ha assegurat que el procés independentista "continuarà amb investidura o sense". "Hi ha CUP i Crida Constituent per a molt de temps", ha assegurat. Tot i això, ha admès que "no tothom [a la CUP] té el mateix nivell de satisfacció".

Com s'ha pres la decisió

La CUP ha pres la decisió final després de dues rondes de votació. A la primera s'han votat una per una sis propostes: les dues que havia fet el secretariat (no investir Mas donant-li 5 vots a favor i 5 en contra o bé 10 abstencions o, en canvi, facilitar la investidura amb 2 vots a favor i 8 abstencions) i quatre més que han plantejat algunes territorials (investir Mas amb condicions, donar llibertat de vot als diputats, facilitar la investidura però sense la proposta d'acord i tombar la investidura de Mas). A la votació final han arribat dues opcions que donaven com a resultat no fer Mas president: la del secretariat i la de votar directament en contra. Les deu abstencions s'han acabat decidint pe 38 vots a favor, 22 en contra i 6 abstencions.

stats