EXCLUSIVA DE L'ARA
Política 05/04/2016

La CUP exigeix un gest de ruptura “clar” abans del 10 de gener del 2017

La formació fa explícit en un document que l’estabilitat està condicionada a garantir la desconnexió

Laia Vicens
4 min
La CUP exigeix un gest de ruptura “clar” abans del 10 de gener del 2017

BarcelonaEl dia que farà un any que Carles Puigdemont va ser escollit president de la Generalitat està marcat en vermell al calendari de la CUP. El 10 de gener del 2017 és el termini que els anticapitalistes han fixat perquè el Govern faci “un pas clar” per evidenciar la desconnexió. Si abans d’aquesta data no hi ha cap gest de ruptura “palpable” -no concreten quins gestos podrien ser-, la CUP promourà una conferència nacional per “iniciar el procés de denúncia del frau dels 12 mesos” de govern de Junts pel Sí i “iniciar un canvi de paradigma”. Així ho planteja el primer document de treball polític que la comissió redactora ha presentat al secretariat nacional de la formació per preparar l’assemblea nacional del 22 de maig, un text al qual ha tingut accés l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document no és el definitiu -està obert a esmenes-, però amb aquesta advertència la CUP assumeix la idea que Artur Mas els va plantejar en les negociacions. Si bé Mas es va comprometre a sotmetre’s a una qüestió de confiança al final del període de sessions per valorar “si el Govern mereix continuïtat”, els anticapitalistes volen passar comptes amb l’executiu quan faci un any de la investidura. Així, la CUP es reivindica -davant les bases però també davant Junts pel Sí- com el garant per fer complir els tempos establerts, tenint en compte que la coalició que dóna suport al Govern va autoimposar-se un termini de 18 mesos per cloure l’última legislatura autonòmica. De fet, la CUP s’autoqualifica com el “tensor públic” del pacte amb CDC i ERC. “És tasca de la CUP prémer l’accelerador per tal que el procés de ruptura amb l’Estat avanci amb força”, afirmen en el text. També demanen evitar l’actitud d’algunes formacions, en una clara al·lusió a CDC, que es “reclouen en l’autonomia en nom del principi de seguretat jurídica i cauen en el processisme estàtic”.

Sense referència als pressupostos

Fins a aquesta data límit, la CUP recorda a les bases que té un pacte d’estabilitat parlamentària amb Junts pel Sí. Ara bé, al·leguen que el text que van firmar les dues formacions “no defineix” quins compromisos concrets condicionen l’estabilitat, de manera que “interpreten” que només estan obligats a votar amb la coalició independentista “tot allò que permeti avançar en el procés de ruptura democràtica”.

Ni una paraula, doncs, de la seva posició sobre els pressupostos, que estaran al centre del debat polític just quan la CUP celebri la seva assemblea -el conseller d’Economia, Oriol Junqueras, vol presentar-los al maig-. Malgrat que no citen els comptes directament, els anticapitalistes asseguren que estaran al costat del Govern “de forma explícita i donant suport públic” si es compleixen dues condicions: si s’impulsen “elements clars d’avenç”, tant en l’eix nacional com en el social, i si les votacions parlamentàries no comporten una “vulneració fefaent” dels principis polítics de la CUP. Si arribat el 10 de gener la força anticapitalista considera que el Govern ha complert i s’ha avançat cap a la ruptura, proposaran crear un “observatori públic de seguiment” per retre comptes dels últims sis mesos de l’executiu i per calendaritzar objectius. Avisen, però, que “alçaran la veu” sempre que no es compleixin els terminis.

Examen també el maig del 2017

A part de fer un marcatge al Govern just un any després de la investidura de Puigdemont, la CUP dóna per fet que si després dels 18 mesos -el maig del 2017- Junts pel Sí no ha complert la declaració de ruptura del 9-N “caldrà formalitzar el final de l’acord i explicar tots els punts d’incompliment”, així com anunciar una “nova estratègia política”. Es comprometen amb les bases a garantir el desenvolupament de la resolució rupturista, el pla de xoc social acordat i les tres lleis de desconnexió, a part d’impulsar una declaració unilateral d’independència (DUI) al final de la legislatura. Quan van anunciar el seu full de ruta, ja van proposar que les eleccions constituents siguin llegides com una DUI si hi ha majoria.

Crítiques a JxSí perquè no aplica la declaració

La CUP recorda en el document base, enviat a tota la militància, que té un acord d’estabilitat amb Junts pel Sí, però només sobre els aspectes que “permetin avançar en el procés de ruptura”. Així, condicionen el seu suport al Govern al fet que l’equip de Carles Puigdemont compleixi la declaració de ruptura aprovada el 9 de novembre passat. “El suport parlamentari s’ha de basar en els acords presos en aquella primera sessió parlamentària”, afirmen. I en aquest punt són, ara per ara, molt pessimistes. “Junts pel Sí no ha fet cap esforç pràctic i concret per aplicar la declaració del 9-N”, expliquen a les bases. Aquesta afirmació pren especial rellevància hores abans que es decideixi si la moció de la CUP per revalidar i reivindicar la “vigència” d’aquella resolució es debat o no en el ple del Parlament.

En el document intern, la CUP lamenta també que les tres lleis de desconnexió avancen “molt a poc a poc”, de manera que no veuen “cap voluntat real de ruptura” del Govern, a qui també retreuen que no hagi aplicat encara cap mesura acordada en el pla de xoc social.

stats