Política 30/07/2016

La CUP exigirà a Puigdemont un referèndum el primer semestre del 2017

El diputat cupaire Benet Salellas desvincula els pressupostos de la negociació de la qüestió de confiança

Europa Press
2 min
Benet Salellas va dir ahir que, tot i que la negociació amb JxSí avança, la CUP no investirà Artur Mas.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va posar dimecres data per a la qüestió de confiança –el 28 de setembre– i aquest dissabte la CUP ja ha posat sobre la taula les seves condicions: un referèndum el primer semestre del 2017 que "resolgui definitivament l'exercici del dret d'autodeterminació". Així ho ha explicat el diputat cupaire Benet Salellas en una entrevista a Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Salellas, la CUP exigirà a Puigdemont que fixi "una data i un instrument" per exercir el dret a l'autodeterminació. Una data i un instrument que l'esquerra independentista vol que sigui un referèndum unilateral durant el primer semestre del 2017. Salellas considera que si es fixa data i instrument "la resta anirà rodada, perquè a més farà fora el fantasma de 'processisme' d'una vegada per totes".

El diputat de la CUP opina que no s'entendria que se celebrés un sol referèndum per a una futura Constitució catalana, que servís per validar el procés independentista: "Primer hem de decidir si volem constituir-nos en república", ha subratllat, i ha defensat que la fórmula referendària és la que més s'acceptarà internacionalment. "Són dos referèndums: un per la independència i un altre de constitucional. Són moments de sobirania diferents", ha especificat.

Esperen una reunió en els pròxims dies

Els cupaires esperen que Puigdemont els convoqui en els pròxims dies a una reunió per abordar la qüestió de confiança, en què esperen poder lliurar-li un document que, amb el títol 'Enfilem-nos', conté el seu full de ruta per a la segona meitat de la legislatura.

A més d'exigir un referèndum, els cupaires mantenen que no es pot vincular la qüestió de confiança amb els pressupostos. Es preveu que aquest sigui el principal espai de tensió en les negociacions, ja que el Govern ja ha avisat que considera els dos elements indestriables. Salellas ha subratllat que quan es debati la qüestió de confiança els comptes no hauran entrat encara al Parlament, i ha alertat que "cal veure si són uns pressupostos al servei del dret d'autodeterminació i de la ruptura o si són autonòmics".

Amb tot, si no arriben a un acord en els comptes catalans amb J×Sí, no veu impediment a seguir impulsant el procés independentista: "No he sentit d'enlloc on el dret d'autodeterminació tingui com a condició 'sine qua non' l'aprovació d'uns pressupostos".

No hi haurà assemblea

El que sí que ha descartat és que la decisió que prengui la CUP sobre la qüestió de confiança es prengui en la seva assemblea: "Posem molt en valor el mètode assembleari i continua sent vàlid i útil, però no tenim gens de ganes de repetir situacions de polarització de l'organització i d'enfrontament del 50-50", ha dit.

stats