NOVA ETAPA
Política 10/01/2016

La CUP admet “errors” i garanteix l’estabilitat parlamentària a JxSí

PSC, PP i C’s critiquen el pacte sobiranista i acusen Mas de no enfrontar-se a les urnes

Núria Orriols
3 min
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va ser l’encarregada, per part de l’esquerra anticapitalista, d’explicar l’acord amb JxSí després de la compareixença de Mas.

BarcelonaDesprés de tres mesos de negociacions i dos vetos a Artur Mas, la CUP va avalar ahir una entesa amb Junts pel Sí que implica donar suport a Carles Puigdemont (CDC) com a president de la Generalitat i assumir un compromís per garantir l’estabilitat parlamentària del Govern. Un cop finalitzada la compareixença de Mas al Palau de la Generalitat, l’esquerra independentista va emetre un comunicat per exposar els detalls de l’entesa. A més d’explicitar els compromisos que els lliguen a assegurar l’estabilitat de l’executiu, la CUP va reconèixer “errors” en la “bel·ligerància” envers Junts pel Sí durant les negociacions que haurien pogut posar “en risc” l’embranzida del procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per visualitzar aquests “errors”, l’esquerra anticapitalista “renovarà” el seu grup parlamentari de manera que es faci evident la “nova etapa” de la CUP al Parlament. Segons va confirmar la diputada Eulàlia Reguant ahir en declaracions als mitjans de comunicació, seran dos dels deu diputats actuals els que deixaran l’escó. No va concretar noms, que es decidiran avui en el si del consell polític que es reuneix per ratificar l’acord. Per garantir l’estabilitat parlamentària els cupaires s’han compromès per escrit a no alinear-se “en cap cas” amb els grups contraris al procés sobiranista ni al dret a decidir, a més de cedir de facto dos diputats de la CUP a la dinàmica del grup parlamentari de JxSí “de manera estable”. Mantenint-se, això sí, en el grup parlamentari de la CUP, va matisar Reguant, tot i que s’incorporaran a les reunions i participaran en les deliberacions de la coalició formada per CDC i ERC. Reguant va defensar l’acord d’investidura com un pacte “excepcional” per avançar cap a la independència i dir “adéu” a la Catalunya autonòmica, a les retallades i a la corrupció. Les entitats sobiranistes, que han tingut un paper clau en l’última setmana, van celebrar l’acord entre JxSí i la CUP comprometent-se a eixamplar la majoria sobiranista.

Un acord que “obvia” el 20 - D

Mentre l’independentisme celebrava l’entesa, l’oposició reaccionava d’urgència a la investidura imminent de Carles Puigdemont. PSC, PP i C’s van coincidir a titllar el pacte de “frau” i van acusar Artur Mas de no voler enfrontar-se a les urnes en unes eleccions al març. El cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va ser crític amb la decisió de la CUP, ja que, per a ell, el procés continua sota les “directrius” de CDC. De fet, l’acord arriba després d’una setmana de flirteig entre l’òrbita de Podem i la CUP. I és que, en el consell polític cupaire en què es va dir no per últim cop a Artur Mas, també es va aprovar un gir estratègic: es va apostar per una aliança d’esquerres amb el referèndum unilateral com a horitzó nacional compartit amb els altres actors al març.

Ahir, Barcelona en Comú, que es plantejava implicar-se en una confluència en cas d’eleccions anticipades -repetint la fórmula del 20-D-, entenia que l’acord independentista “obvia” els resultats de les espanyoles. Fonts del partit consultades per l’ARA van destacar que el pacte independentista “allarga el temps” però “no trastoca els seus plans”, perquè el viratge de l’electorat cap a l’esquerra “ha de tenir continuïtat”.

D’altra banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va valorar que s’havia “subhastat” la presidència de la Generalitat només per donar temps a CDC per a la seva refundació. “L’acord és bo per a CDC i dolent per a Catalunya”, va sentenciar. En canvi, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, veia l’entesa com una “victòria” de la CUP. A més, va aprofitar el pacte per reclamar una gran coalició a Espanya que pugui fer front al “desafiament” sobiranista. L’acord de govern a Catalunya pot servir de pretext al PP per pressionar el PSOE a forjar una coalició, una tesi que ja va denunciar ahir Podem. La dirigent de C’s Inés Arrimadas va titllar l’entesa de “frau democràtic”.

stats