Política 07/03/2017

La CUP reitera que el "més coherent" és mantenir la disposició del referèndum als pressupostos

Els cupaires diuen que encara no han parlat amb Junts pel Sí però afirmen que "no s'imaginen" que la coalició independentista vulgui modificar els comptes arran del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries

Núria Orriols / Mireia Esteve
2 min
La CUP reitera que el "més coherent" és mantenir la disposició del referèndum als pressupostos

BarcelonaAl llarg d'aquesta setmana, Junts pel Sí i la CUP decidiran si mantenen o no la disposició addicional del referèndum als pressupostos. Aquest dimarts, la mesa del Parlament ha obert el termini per presentar les esmenes un cop conegut el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que opina que el procés referendari no és legal. A parer dels cupaires, el "millor" i el "més coherent" és que es mantingui el redactat tal com està, ja que asseguren que "no té sentit canviar" el text.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No té sentit que ens autoboicotegem nosaltres en cap dels extrems", ha dit en roda de premsa la diputada Anna Gabriel.

Tanmateix, han afirmat que Junts pel Sí encara no els ha emplaçat a parlar sobre aquesta qüestió. En canvi, la coalició independentista ha dit que al llarg d'aquesta setmana valorarien "totes les possibilitats" un cop ho hagin abordat conjuntament amb el grup de l'esquerra anticapitalista.

"No ens imaginem que vulguin canviar aquesta disposició addicional", ha assegurat el diputat Albert Botran en roda de premsa, sense entrar a valorar què passarà en cas que Junts pel Sí tingui la voluntat de modificar el text dels pressupostos. A més, ha recordat que la CUP dona suport als pressupostos perquè hi ha el compromís del Govern amb el referèndum.

El Govern diu que no es desviarà del compromís del referèndumEl diputat cupaire ha afegit, a més, que el dictamen del Consell de Garanties està basat en la jurisprudència del Tribunal Constitucional que prohibeix el referèndum d'autodeterminació, un marc legal que per a la CUP cal "desobeir" per poder-lo fer efectiu en aquesta legislatura.

Fonts de la CUP recorden que el que digui el Consell de Garanties no és vinculant i que en tot cas l'opció de l'esquerra anticapitalista és no canviar-ho perquè s'assumeix que el Tribunal Constitucional ho "il·legalitzarà" de totes maneres. "La independència acabarà passant per la desobediència", reiteren.

Catalunya Sí que es Pot presenta una proposta per adaptar el text

Malgrat que Catalunya Sí que es Pot també es mostra partidària del referèndum, no està disposada a saltar-se les recomanacions del Consell de Garanties Estatutàries i ha presentat una esmena per adaptar-hi el text dels pressupostos. El portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha explicat que la via alternativa dels comuns és que la disposició 31 dels comptes faci referència a un referèndum que compleixi amb "les condicions establertes en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries".

Segons Coscubiela, aquesta esmena pot servir de "pont de tots els grups i pot generar més consens". És possible "el compromís amb el referèndum i, alhora, respectar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries", ha defensat Coscubiela, que també ha assegurat que ja l’han fet arribar a JxSí i que, de moment, es mostren favorables a parlar-ne, ha assegurat.

Per a Catalunya Sí que es Pot és "impensable" que el Parlament no respecti el dictamen del Consell de Garanties, perquè seria, segons ha dit, que el mateix Parlament no es respectés "a si mateix".

stats