Política 28/01/2017

El govern espanyol insisteix que malgrat el 'sí' de la CUP al setembre "no hi haurà" cap referèndum

El PSC, el PPC i C's auguren eleccions autonòmiques al Parlament abans de final d'any

2 min
Mariano Rajoy avui a Lisboa

Els partits contraris a la independència no han tardat a reaccionar a la notícia del 'sí' de la CUP als pressupostos, que dona via lliure al referèndum del setembre.

Govern espanyol

El govern de Mariano Rajoy està convençut que no hi haurà un referèndum a Catalunya i considera que el que està passant amb els pressupostos catalans evidencia les conseqüències de posar-se en mans de la CUP, segons fonts de l'executiu espanyol des de Lisboa, on se celebra una cimera de països del sud d'Europa.

Aquestes fonts insisteixen que no se celebrarà aquesta consulta i subratllen que "quan un es posa en mans d'extremistes, pot salvar una situació, però a mitjà i llarg termini no és construeix res de positiu per a la gent".

Respecte a la reunió pendent de Rajoy amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, asseguren que encara no té data.

PPC

El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha aconsellat a la CUP que no fa falta que votin els pressupostos a canvi de la consulta.

Ciutadans

El portaveu parlamentari de Ciutadans (C's), Carlos Carrizosa, lamenta que la CUP hagi donat llum verda als pressupostos del 2017 malgrat que "tenen més impostos, més xiringuitos polítics i només serveixen per repetir un nou 9-N".

En declaracions als mitjans de comunicació després de la reunió del consell general de C's, Carrizosa ha criticat que "Convergència hagi deixat Catalunya en mans dels antisistema de la CUP".

C's també ha anunciat que presentaran un recurs al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) perquè "no són uns comptes socials ni beneficien els catalans, sinó que són per als socis de Convergència".

Carrizosa tampoc ha descartat l'escenari d'unes noves eleccions a Catalunya, tenint en compte que la CUP ha donat suport als pressupostos per "tornar a repetir el 9-N".

ICV

El coordinador nacional d'ICV, David Cid, també ha lamentat el 'sí' de la CUP perquè, segons l'ecosocialista, són uns comptes que "renuncien a més recursos i consoliden el model de fiscalitat de CDC".

CSQP

El president de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) al Parlament, Lluís Rabell, ha ironitzat aquest dissabte sobre la decisió de la CUP: "La CUP inventa el vot favorable als pressupostos en diferit. De moment, llum verda, però si al setembre no hi ha referèndum unilateral…"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al Parlament

PSC

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha augurat que es convocaran eleccions abans d'acabar l'any.

En declaracions als mitjans des de Vacarisses (Vallès Occidental), on ha assistit al Congrés del PSC del Vallès Oest, ha assegurat que el Govern és "molt inestable entre altres coses perquè la coalició està sustentada en una cosa que és impossible", referint-se al referèndum i a la consecució de la independència.

"S'han cregut aquesta història de 'referèndum o referèndum' i el fet cert és que tindrem eleccions o eleccions", que ha pronosticat per abans de l'estiu o per la tardor.

stats