Política 30/06/2017

El govern de Colau evita explicar quin paper jugarà l'Ajuntament l'1-O

BComú i PSC, dividits per l'exigència del PP de no proporcionar suports ni mitjans municipals el dia del referèndum

S. Soro
2 min
Gerardo Pisarello i Ada Colau, aquest migdia al ple de l'Ajuntament

BarcelonaL'equip d'Ada Colau no es mulla i evita pronunciar-se sobre quin paper jugarà l'Ajuntament de Barcelona l'1-O. Els regidors de Barcelona en Comú han votat al plenari d'aquest divendres en contra d'una proposició del PP que exigia no proporcionar suports ni mitjans municipals el dia del referèndum, però tampoc han explicat què pensen fer. "La Generalitat només ha fet un anunci, no ha signat res, així que no podem pronunciar-nos sobre una proposta que desconeixem", ha assenyalat el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello. "Quan els màxims responsables ens expliquin què pensen fer, prendrem una decisió. El que està clar és que no deixarem d'empènyer perquè Catalunya pugui decidir d'una manera neta quina relació vol tenir amb Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern de l'Ajuntament, a més, s'ha mostrat dividit en aquesta qüestió, ja que els regidors del PSC sí que han votat a favor de la proposició del PP. Tot i que els socialistes s'han alineat amb els populars en aquesta qüestió, el segon tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, ha retret al PP que no hagin estat capaços de trobar una sortida al conflicte. "No hi ha solució mentre sigui contra les lleis, però tampoc només amb les lleis hi ha solució", ha assenyalat.

Petició perquè Colau es deixi d'"ambigüitats"

Els diversos partits reunits avui al consistori han demanat a Ada Colau que es pronunciï i que deixi enrere les ambigüitats. "No podeu ser aliens a aquesta reivindicació ni al moment històric que viu el país. Barcelona ha d'estar al capdavant del país en aquest projecte. O estem a favor de la democràcia i el dret a decidir o estem a favor de l'immobilisme i la inacció", ha reblat el portaveu del PDECat, Joaquim Forn. Des de Ciutadans també han demanat a Colau que es posicioni, tot i que cap a la direcció oposada: "Sumeu-vos al centenar de personalitats que han demanat aturar el referèndum i deixeu de ser l'oxigen que rep l'independentisme cada vegada que perd força. Acabeu ja amb les ambigüitats. Decidiu si estareu al costat de la llei o si sereu la crossa de l'independentisme", ha assenyalat la presidenta de Ciutadans, Carina Mejías.

Malgrat les reticències del govern de Colau a pronunciar-se, la portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, va avançar dimarts que l'Ajuntament de Barcelona "no serà un impediment" a l'hora de celebrar el referèndum d'independència. "Entre l'immobilisme i el dret a decidir sabem molt bé a quin costat ens posem", va assenyalar Alamany, que va justificar que el consistori no s'hagi posicionat encara perquè la informació que els ha arribat per "canals informals" està "fragmentada" i seria una "irresponsabilitat". Els comuns no concretaran el seu posicionament fins al dissabte 8 de juliol, quatre dies després que el Govern doni els detalls del referèndum, quan la coordinadora es reunirà per decidir si avalen o no la consulta.

La CUP demana que s'expulsi el PSC del govern municipal

La líder de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, María José Lecha, ha demanat avui a Ada Colau que mostri un compromís ferm a favor del referèndum i ha instat l'alcaldessa a "expulsar del govern" el PSC si els socialistes mantenen la seva postura en contra del referèndum unilateral. "L'estat espanyol té data de caducitat, i és l'1 d'octubre", ha reivindicat la cupaire, que també ha animat el Partit Popular a avisar, si volen, "la fiscalia, el Tribunal Constitucional, la Inquisició i Tejero".

Malgrat que avui BComú i el PSC han votat en direccions contràries sobre el rol institucional de l'Ajuntament, no és la primera vegada que els dos socis de l'executiu municipal voten dividits en qüestions relacionades amb el procés, ja que aquesta qüestió no forma part del pacte de govern.

stats