Política 09/10/2017

Colau considera que els resultats del referèndum no avalen la proclamació de la independència

L'alcaldessa de Barcelona opina, però, que l'1-O acaba amb el model autonòmic

Xavi Tedó
2 min
Colau considera que els resultats del referèndum no avalen la proclamació de la independència

BarcelonaEn una declaració institucional a la galeria gòtica de l'Ajuntament, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat avui que els resultats del referèndum no justifiquen la proclamació de la independència. A les portes d'una possible declaració unilateral d'independència demà al Parlament, Colau ha sentenciat que "els resultats de l'1 d'octubre no poden ser una aval per proclamar la independència". Aquests resultats constitueixen per a l'alcaldessa, però, una gran oportunitat per "obrir un diàleg i cercar una mediació" per resoldre el conflicte. "L'1-O és una finestra al diàleg, ha situat Catalunya al mapa", ha reconegut Colau, que ha recordat que les organitzacions que s'ofereixen com a mediadores ja li han traslladat que no l'acompanyaran en la via unilateral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Enmig d'una gran expectació mediàtica, Colau s'ha dirigit al president Puigdemont per demanar-li que pensi en el conjunt del país i no posi en perill "la cohesió social i les institucions" amb la DUI, tot i que entén que és un "home de principis" que té "uns compromisos amb els seus votants", en una crida a la responsabilitat no exempta de crítiques cap al PP, a qui ha acusat de ser el culpable de l'atzucac pel seu "immobilisme". Davant d'aquest escenari, l'alcaldessa ha fet una crida a la distensió per aturar una "escalada que no beneficia ningú; ara cal bastir ponts, no dinamitar-los".

Colau ha reiterat, davant les manifestacions de diferents signes que s'han celebrat aquest dies, la necessitat de trobar una "sortida política inclusiva" al moment que vivim, una sortida que ja no passa per millorar l'autogovern dins del model autonòmic: "L'1-O marca un abans i un després en la política catalana amb més de dos milions de persones mobilitzades, un acte de sobirania popular que marca l'esgotament del model autonòmic per obrir un nou escenari d'autogovern".

Especialment dura ha sigut amb el president espanyol, Mariano Rajoy, a qui ha reclamat aturar la via repressiva. "Li demano que actuï amb responsabilitat d'Estat, que escolti la ciutadania que no vol més tensió, que descarti aplicar l'article 155, que reverteixi la intervenció i que retiri les forces de seguretat". També ha reclamat al PSOE que passi de les paraules als fets per obligar el PP a negociar: "Hi ha les majories per obrir aquest diàleg, hi ha vies efectives per fer-les possibles", ha apuntat la màxima dirigent de Barcelona En Comú (BComú), que ha insistit que "cal abandonar les trinxeres per obrir un espai sincer de diàleg perquè no és el moment del xoc de trens".

stats