INVESTIDURA ESPANYOLA
Política 06/10/2016

C’s i PSOE rebutgen que Rajoy posi condicions a l’abstenció

Si Rajoy decideix forçar els nous comicis, Ciutadans farà front comú amb la resta de partits de l’oposició

Dani Sánchez Ugart
2 min
C’s i PSOE rebutgen que Rajoy posi condicions  a l’abstenció

MadridEl PP continua repetint la cançó que no n’hi ha prou amb l’abstenció tècnica del PSOE en una investidura de Mariano Rajoy, sinó que calen acords de governabilitat com l’aprovació dels pressupostos. Ahir, tant el PSOE com Ciutadans ja van posar el crit al cel davant d’aquesta possibilitat. “Seria surrealista”, va dir ahir el líder del partit taronja, Albert Rivera. Erigit en “mediador” entre els dos grans partits espanyols, paper que ell mateix es va oferir a fer dimarts, Rivera va fer esforços ahir per pressionar el PP perquè no amenaci amb la convocatòria de terceres eleccions. Fonts de Ciutadans, per la seva banda, van explicar a l’ARA que si Rajoy decideix forçar els nous comicis, faran front comú amb la resta de partits de l’oposició i l’assenyalaran com a responsable del bloqueig. “Cap votant del PP entendria que el PP no volgués governar”, va resumir ahir Rivera, que es va mostrar disposat a modificar el seu pacte d’investidura amb el PP per incloure el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense trencar la disciplina de vot

En la mateixa línia que Rivera es va expressar el portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, de la federació andalusa, que va assegurar que el PP “no està en condicions de posar condicions”. També va descartar que el seu partit pugui arribar a compromisos més enllà de la investidura, com volen els populars. L’expresidenta del PSOE Micaela Navarro -una de les 17 dimissionàries que van propiciar l’adéu de Pedro Sánchez- va demanar al PP que aclareixi “si realment està per unes terceres eleccions”, perquè si és així “no té cap sentit” que el PSOE debati si s’ha d’abstenir o no. Jiménez i Navarro van assegurar també que no hi haurà trencament de la disciplina de partit en el grup parlamentari, encara que s’opti per l’abstenció a Rajoy.

Mentrestant al PP no es mouen. L’argumentari de posar condicions a l’abstenció que van inaugurar dimarts va continuar ahir. Diversos dirigents populars van defensar que la posició del PSOE en la investidura no ha de ser “estratègica” sinó que ha de buscar una “legislatura estable”. El portaveu parlamentari del partit, Rafael Hernando, va assegurar que “no té sentit” un govern que “duri un dia”, sinó que cal que el nou executiu “pugui governar”. “Tots hem d’adonar-nos que necessitem un compromís amb Espanya i donar estabilitat a aquesta legislatura perquè no hàgim de repetir eleccions”, va dir.

stats