CONGRÉS DE DIPUTATS
Política 25/07/2016

C’s vol vetar l’accés d’ERC i el PDC als secrets d’estat

Per tenir accés a aquesta informació reservada els diputats necessiten el suport -en votació secreta- de tres cinquenes parts del Congrés

D.s.u.
2 min
C’s vol vetar l’accés d’ERC i el PDC als secrets d’estat

MadridCiutadans extrema el seu veto als grups independentistes catalans en la política espanyola. Després d’amenaçar el PP aquesta setmana de retirar la seva “abstenció tècnica” en la segona volta de la investidura de Mariano Rajoy si comptava amb ERC, el PDC o partits “no constitucionalistes” per formar govern, els d’Albert Rivera van fer ahir un pas més i van avisar que no pensen donar suport a fer que els dos partits catalans tinguin accés als secrets d’estat, a través de la comissió de despeses reservades del Congrés de Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tenir accés a aquesta informació reservada els diputats necessiten el suport -en votació secreta- de tres cinquenes parts del Congrés. Això vol dir que calen els vots favorables de 210 diputats i, segons van explicar a Europa Press fonts del partit que lidera Albert Rivera, els seus 32 diputats votaran no a l’accés tant dels grups independentistes catalans com de Bildu. Però el moviment de C’s va més enllà i pretén posar pressió al PP. L’aritmètica fa que, amb els vots favorables de PSOE i Podem, els partits catalans no tinguin garantida l’entrada a la comissió. Seran, doncs, els vots del grup del PP els que acabin decidint si republicans i demòcrates entren en una comissió que, entre altres coses, controla el Centre Nacional d’Intel·ligència.

Precedents de veto

Els populars ja van vetar l’entrada en la comissió de secrets oficials d’ERC en la legislatura del 2011, gràcies a la seva majoria absoluta. L’argument del partit conservador era que els independentistes podrien passar aquesta informació reservada a la formació abertzale Amaiur. El 2015 Rajoy també va vetar que el convergent Jordi Xuclà substituís Jordi Jané en aquesta comissió, després que el segon l’abandonés per assumir la conselleria d’Interior, mentre que després del 20-D ni tan sols va donar temps a constituir-la. L’aparent acostament de les últimes setmanes al PDC, amb la votació favorable dels de Francesc Homs a la vicepresidència del PP de la mesa del Congrés, ha dut Ciutadans a forçar els populars a mullar-se i decidir si s’allunyen definitivament de qualsevol possibilitat d’acord amb els independentistes, una entesa que suposaria la retirada del suport de Rivera a Rajoy.

stats