Política 25/06/2017

El PP "respecta" l'editorial del 'New York Times' però deixa clar que el govern espanyol no canviarà de posició

Ciutadans treu ferro a la postura del diari nord-americà i la considera "una opinió més"

Ara
2 min
El coordinador general del PP, Fernando Martínez- Maíllo. EFE

BarcelonaDos dies després que el diari nord-americà 'New York Times' publiqués l'editorial en què recomanava a l'estat espanyol "permetre el referèndum", aquest diumenge el PP ha reaccionat a les paraules del rotatiu. Ho ha fet per boca del seu coordinador general, Fernando Martínez-Maillo, que ha explicat que el seu partit "respecta" la recomanació de l'editorial, però ha matisat que "el que val és la Constitució". "L'important és allò que pensen les autoritats i la legislació de cada país", ha subratllat en declaracions recollides per Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Martínez-Maillo ha volgut treure importància al text del diari nord-americà afirmant que des de "la distància no es té el mateix coneixement de la realitat" i ha remarcat que la Constitució estableix que "la sobirania nacional depèn del conjunt dels espanyols i no hi cap cap referèndum il·legal a Catalunya". En aquest sentit, ha deixat clar que el govern espanyol no canviarà de posició.

Ciutadans ho considera "una opinió més"

La diputada de la formació, Lorena Roldán, també ha valorat l'editorial publicat fa dos dies i també hi ha volgut treure importància. De fet, l'ha qualificat com "una opinió més d'un diari". Roldán ha criticat els qui s'aferren a l'editorial del diari nord-americà perquè considera que "han perdut tota la credibilitat". En aquest sentit, defensa que haurien de fer cas no d'una opinió d'un diari, sinó del que diuen "líders mundials com Obama o Macron, o constitucions europees com l'alemanya".

En declaracions als mitjans de comunicació, Roldán ha contraposat l'editorial amb el fet que, segons ha assegurat, el Govern no té suports internacionals perquè al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, "no els ha rebut ningú". De fet, per a la diputada de Ciutadans, els partits sobiranistes han demostrat el seu "fracàs internacional" perquè han fet "xerrades i viatges en què no els rep ningú" i, en aquest sentit, els ha tornat a retreure que "malbaratin els diners de tots els catalans".

Per això, ha tornat a reclamar a Puigdemont que convoqui eleccions autonòmiques per formar un govern alternatiu "que pugui gestionar el post-Procés" i la "frustració" dels catalans. Precisament, Roldán considera que el Govern ha dividit els catalans i tant els independentistes, a qui el Govern ha "venut fum", com els no independentistes, que fa "set anys que perden temps i oportunitats", se senten "frustrats".

L'editorial del 'New York Times' defensa que "el millor per a Espanya seria permetre el referèndum i que els votants catalans rebutgessin la independència". El mateix Carles Puigdemont va valorar positivament el text del diari nord-americà a través de Twitter i també s'hi van sumar altres líders sobiranistes com el president de Junts pel Sí, Jordi Turull.

stats