Política 11/10/2017

Pedro Sánchez anuncia un acord amb Rajoy per obrir el debat de la reforma constitucional "en sis mesos"

Iceta valora la "prudència i mesura" del president espanyol i insta el Govern a "estar a l'altura"

Ot Serra / Júlia Manresa
3 min

MadridPedro Sánchez aconsegueix que el PP obri el meló del 78. En roda de premsa a la seu de Ferraz, el secretari general del PSOE, ha anunciat un acord amb Mariano Rajoy per engegar la comissió d'estudi del Congrés sobre el model territorial per un període de sis mesos, amb l'objectiu d'abordar posteriorment una reforma constitucional. El grup de treball es va aprovar ja fa setmanes amb el vistiplau del PP, el PSOE, Podem i fins i tot del PDECat, però no va comptar amb els vots favorables de Ciutadans ni d'ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha celebrat que Sánchez hagi portat el PP a defensar la reforma constitucional i ha considerat que és un "acord històric" la fita del líder socialista. Així s'ha expressat a Twitter:

També ha parlat d'"acord històric" l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín:

Els últims dies tots dos dirigents, Rajoy i Sánchez, han mantingut els contactes i han consensuat la resposta al full de ruta independentista. Aquest dimarts a la nit el líder socialista va reunir-se durant una hora i mitja amb Rajoy a la Moncloa, on van consensuar la necessitat de "requerir urgentment" a Puigdemont que aclareixi "exactament" què va passar al Parlament. A més, Sánchez ha volgut rebaixar les diferències amb el PSC i ha explicat que va trucar a Miquel Iceta mentre estava reunit amb Rajoy per compartir amb ell la resposta a Puigdemont.

Preguntat per si llegeix aquesta decisió com un primer pas per a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, Sánchez ha respost que "és evident que sí", i ha explicat que ha parlat amb el president espanyol sobre aquesta qüestió. "Nosaltres hem traslladat la nostra interpretació del 155 i esperem que el tingui en compte", ha afirmat. És, doncs, l'activació del 155 en espera de si cal o no aplicar-lo.

Sobre el pronunciament de Puigdemont, Sánchez ha mantingut la línia que ja va expressar aquest dimarts a la nit el seu secretari d'Organització, José Luis Ábalos, que va assegurar que es feia difícil "interpretar" què havia succeït al Parlament, després que se suspengués la declaració d'independència i posteriorment els diputats de JxSí i la CUP signessin un manifest que no feia referència aquesta aturada per mantenir obert el diàleg. En aquest sentit, el màxim dirigent del PSOE ha titllat de "dur i irresponsable" el discurs de Puigdemont, però ha reconegut que la societat catalana va quedar "alleujada" amb la suspensió de la declaració d'independència. Aquesta decisió del president de la Generalitat, segons Sánchez, podria ser una manera de "guanyar temps per seguir estenent" el seu full de ruta i "empantanar més" la situació.

La declaració de Rajoy també ha tingut una resposta ràpida del primer secretari del PSC. Miquel Iceta ha celebrat a través de Twitter la "prudència i mesura" del president espanyol i ha instat el Govern a estar "a l'altura" quan contesti al requeriment.

Albert Rivera, satisfet

Un cop coneguda l'activació del 155 per part de Rajoy i l'anunci de Sánchez per a la reforma de la Constitució, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha comparegut per mostrar-se absolutament satisfet amb totes dues iniciatives. Però ha demanat més contundència i no caure en el "xantatge" dels independentistes. Per a Rivera la resposta no ha d'acabar aquí, i és imprescindible que es produeixin unes noves eleccions a Catalunya, perquè "Puigdemont va demostrar ahir que no pot ser ni un minut més president de la Generalitat". A més, ha avisat que l'executiu espanyol no pot fallar amb el diagnòstic.

Sobre la reforma de la Constitució, Ciutadans s'ha atribuït part del mèrit en assegurar que el seu és un partit eminentment reformista i que vol impulsar diverses modificacions de la carta magna. Ara bé, ha deixat clar que aquesta reforma no pot acabar amb nous privilegis per a Catalunya, sinó que ha de garantir que quedi dins el marc constitucional.

stats