Política 26/09/2017

Trump: "Rajoy diu que [els catalans] no votaran, però crec que la gent s'hi oposarà molt"

El president nord-americà afirma que preferiria una Espanya "unida"

Dani Sánchez Ugart
2 min
Mariano Rajoy i Donald Trump, en la roda de premsa conjunt a la Casa Blanca

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha reunit aquest dimarts amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, de qui ha mirat d'aconseguir el suport a la seva estratègia per frenar el referèndum de l'1 d'octubre, però l'intent no ha reeixit, com a mínim, de manera explícita.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior a la reunió, Trump ha estat qüestionat directament per si dona suport a l'estratègia de Rajoy contra el referèndum, i ha optat per afirmar que preferiria que Espanya es mantingués "unida", però ha evitat donar un suport tancat a aquesta estratègia: "Ningú sap si votaran. El president [Rajoy] diria que no votaran, però crec que la gent s'hi oposarà molt. Puc dir, parlant per mi, que m'agradaria que Espanya seguís unida".

Trump ha dit que ha estat "veient" com el cas català "es desplegava", però que ho ha estat fent "durant segles". Rajoy, per la seva banda, ha afirmat que la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència seria "errònia", i que ara mateix "tothom sap que el referèndum no pot celebrar-se" perquè no té els mecanismes. "És de bojos que tot faci aquest soroll, però no hi pot haver un referèndum vàlid amb garanties democràtiques", i ha dit que cal tornar "al sentit comú".

En una segona pregunta, Trump ha dit que la gent a Catalunya "estima Espanya" i no "marxaria", però que "parlant com a president dels EUA", com algú que "té molt respecte pel president espanyol i pel país", creu que "el poble de Catalunya es quedarà a Espanya" i que seria "estúpid" decidir el contrari, perquè Espanya és una país "molt bonic" i amb "molta història".

Rajoy també ha confirmat que ajorna la presentació dels pressupostos, mentre continua la negociació amb altres partits polítics, i ha afirmat que no creu que hi hagi "cap problema" a l'hora de millorar "en un temps raonable" els comptes per trobar la majoria, però que no pensa en aquest moment anticipar les eleccions.

Rajoy i Trump ofereixen una roda de premsa conjunta a la Casa Blanca en el que havia de ser el primer dels dos viatges internacionals del president espanyol, que finalment serà l'únic, després de la suspensió del previst a Estònia per a finals de setmana.

stats