Política 26/07/2017

Puigdemont acusa la Guàrdia Civil d'entrar al Parlament i a la Generalitat per "contribuir a un xou"

El president de la Generalitat defensa la contractació dels governs d'Artur Mas. Reitera que no acatarà una inhabilitació del TC

Gerard Pruna / Núria Orriols
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al ple del Parlament

BarcelonaÚltima sessió de control al president de la Generalitat abans de marxar de vacances. Carles Puigdemont s'ha enfrontat aquest dimecres a les preguntes de l'oposició per últim cop abans del setembre, quan s'han de precipitar els passos per fer el referèndum. La votació de l'1-O ha tornat a marcar el comiat d'aquest període de sessions, també protagonitzada per les acusacions creuades d'irregularitats i una crítica del president de la Generalitat a l'actuació de la Guàrdia Civil la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, carregués amb duresa contra els casos de corrupció a l'òrbita de CDC, Puigdemont ha criticat "l'espot electoral" de la líder de Ciutadans, la qual ha acusat de només estar interessada per la corrupció quan "li permet fer focs artificials". Ha sigut en aquest moment quan ha criticat l'operatiu de la Guàrdia Civil que fa una setmana va entrar al Parlament i a la Generalitat.

Puigdemont ha ironitzat apuntant que pensava que la Guàrdia Civil entrava al Parlament a buscar les actes de la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya per actuar contra aquesta trama "escandalosa i vergonyosa". "Tristament no ha sigut per aquesta raó sinó per contribuir a un xou. "Col·laboració, tota. Transparència, tota. Però col·laboració per participar en xous, cap ni una", ha avisat.

Durant la sessió de control Puigdemont també ha hagut de respondre a les informacions sobre el fet que un informe d'Infraestructures.cat detectés irregularitats en algunes contractacions del govern d'Artur Mas. Després que el líder del PP, Xavier García Albiol, li hagi demanat que "marxi i convoqui eleccions" per no haver fet públic que tenia un informe que apuntava a "concursos manipulats", Puigdemont ha reivindicat que l'informe en qüestió apunta que aquests concursos "no afavoreixen cap empresa en particular".

Puigdemont, de fet, ha subratllat que l'informe el va encarregar el mateix Artur Mas i ha permès incorporar algunes de les millores en una forma de treballar "que ja era òptima". El president de la Generalitat ha retret a Albiol, a més, que no doni explicacions sobre les irregularitats al PP per les quals ha hagut de declarar aquest dimecres Mariano Rajoy.

"L'esperit olímpic seria el referèndum pactat"

Abans, la primera pregunta ha sigut la del diputat de la CUP Benet Salellas, que ha avisat el president de la Generalitat que "no val qualsevol referèndum l'1-O" i ha reclamat a Puigdemont que expliqui en quin punt es troben els preparatius. Puigdemont ha respost que el referèndum ja l'ha explicat abastament i ha insistit que tindrà les mateixes garanties que qualsevol altre referèndum.

Sense fer cap menció al fet de si ja disposa de les urnes, tal com va dir en un sopar informal dilluns, Puigdemont ha insistit també en les declaracions que va fer al diari 'Le Figaro', i ha avisat que no acatarà una inhabilitació que vingui de la reforma del Tribunal Constitucional impulsada pel govern de Mariano Rajoy. "Aquesta suspensió no l'acceptaré perquè viola l'Estatut de Catalunya", ha avisat.

Encara pel que fa al referèndum, Puigdemont ha volgut aprofitar la commemoració del 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona per reclamar un cop més al govern espanyol que s'assegui a negociar: "L'esperit olímpic seria el referèndum pactat".

Topada amb CSQP pel reglament del Parlament

El cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha aprofitat que aquesta tarda s'aprovarà la reforma del reglament que ha de permetre tramitar en un sol debat la llei de referèndum per recordar al Govern que el Consell de Garanties Estatutàries ha qüestionat la desconnexió exprés. "Els seus projectes de reforma del reglament no s'ajusten a la legalitat i tampoc són legítimes en la mesura que estan posant en qüestió la qualitat democràtica del Parlament i el dret de representació política", ha dit Rabell, que ha assegurat que no es pot "tirar pel dret" si no hi ha un suport social "suficient".

Les paraules de Rabell han enervat el president de la Generalitat, que s'ha mostrat perplex que el líder de Catalunya Sí que es Pot hagi dit que l'1-O no és legítim. "Com pot qüestionar que sigui legítim?", s'ha preguntat Puigdemont, i ha recordat que hi ha una majoria absoluta independentista a la cambra i una mobilització sostinguda al llarg de cinc anys. En aquest sentit, ha recordat a Rabell que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca lluitava per un dret com l'habitatge enfront dels desnonaments, que d'acord amb la llei eren legals. "Vostè ens hauria d'estar ajudant que es referendés" el suport social a la independència, ha dit Puigdemont, i ha donat un consell a Rabell: "Faria bé de moderar-se una miqueta".

Per la seva banda, el líder socialista, Miquel Iceta, ha retret a Puigdemont l'incompliment de "compromisos" que va assumir en el debat d'investidura com a president. "Vostè em dirà que l'objectiu de la legislatura era la independència en 18 mesos o la celebració d'un referèndum que no era al programa electoral", ha assegurat Iceta, que ha afegit que en el balanç de la legislatura "estem davant un fracàs".

Puigdemont ha assegurat que els projectes de llei esmentats estan impulsats al Parlament i ha retret als grups de l'oposició que les normes que impulsa l'executiu s'obstrueixin portant-les al Tribunal Constitucional. "Dir que només hem treballat per al Procés no només és fals sinó també deshonest", ha etzibat.

stats