Política 04/01/2016

Des d'una "oportunitat de corregir" fins al "final de la farsa": recull d'editorials

Les opinions dels diaris catalans i espanyols varien entre aquells que albiren el final del procés independentista i els que no, tot i que la majoria coincideix a destacar el final polític d'Artur Mas

Ara
4 min
Artur Mas, adreçant-se a la tribuna del Parlament per al seu discurs d'investidura / REUTERS

Barcelona'La Vanguardia': "Eleccions, l'oportunitat de corregir"

  • "Cedir en l'últim moment a les exigències de l'últim partit de la Cambra hauria estat el colofó a un trimestre de despropòsits i només aprofundiria en el descrèdit de la presidència de la Generalitat com a institució (...) Passem el període d'inestabilitat política més gran a Catalunya des de la reinstauració de la democràcia".
  • "El despropòsit es va mantenir malgrat les reiterades humiliacions de la CUP al president, a qui no només ha vetat, sinó que l'ha fet esperar durant setmanes i setmanes sotmès al criteri voluble de les seves assemblees (...) Unes noves eleccions són una mala solució, però un govern de coalició entre Convergència i Esquerra, ja per si mateix complex, sotmès als vaivens de la CUP, amb un full de ruta basat en la desobediència legal i la ruptura expressa, no hauria conduït enlloc".
  • "No es poden convocar plebiscits cada tres mesos ni demanar "el vot de la teva vida" reiteradament.
  • "La convocatòria de noves eleccions és un fracàs polític l'últim responsable del qual és el president de la Generalitat, no la CUP, com alguns poden tenir la temptació de defensar".

'El Periódico': "Fumata negra per a Mas"

  • "A la cita electoral s'hi arriba no només per la decisió de la CUP, sinó també perquè Mas, malgrat anar de quart a la llista, no es va apartar mai de la candidatura a president".
  • "Aquest diari havia reclamat la nova convocatòria a les urnes. Continuem pensant que és el menys dolent, encara que hi ha moltes incògnites".
  • "Tant de bo l'experiència serveixi perquè els impulsors del procés, que ha fet saltar el sistema català de partits, es convencin que no tenen prou majoria per a la independència exprés, deixin de proclamar en públic allò que en privat reconeixen que no és possible, i es produeixi, com ja demanen les veus més assenyades d'aquest àmbit, una rectificació basada en la recerca del consens i en el retorn al dret a decidir".

'El Punt Avui: "Quan la derrota ve de dins"

  • "Entre totes les possibilitats d'embarrancar la que menys esperaven els ciutadans que van dipositar el seu vot a les urnes el 27-S en favor del procés és la via d'aigua oberta des de dins del mateix vaixell".
  • "La incapacitat de maniobra en les negociacions ha estat evident i lluny de la responsabilitat que calia en un moment de tanta transcendència com aquest. Especialment d'una CUP que ha estat incapaç d'assumir que mai cap altre govern li acceptarà un programa social tan ambiciós, i que era incomprensible demanar la renúncia de Mas".
  • "Decebre tot un poble és el fracàs dels que no tenen prou coratge per afrontar les contradiccions de la victòria".

'El País': "Lúgubre final"

  • "En termes narratius gens èpics, la descavalcada del fill polític de Jordi Pujol (...) subratlla com l'obstinada tossudesa d'aguantar contra tota base social, política i aritmètica condueix únicament al ridícul".
  • "El tètric final de Mas, tot i que encara pot adornar-se de detalls més patètics, no constitueix un mal episodi per a Catalunya. És més pràctic acabar una agonia que prolongar-la. I el catalans solen ser gent pràctica".

'El Mundo': "La CUP obliga a tornar a les urnes, Mas ha de plegar"

  • "Els números cantes sobre el fracàs de Mas. Hi ha hagut tres eleccions autonòmiques des de 2010 (...) i no han servit per a res perquè les urnes no només no han clarificat el panorama política, sinó que l'han embolicat".
  • "El nacionalisme ha anat retrocedint a Catalunya en els últims cinc anys malgrat la impressionant campanya propagandística de Mas al capdavant de la Generalitat, que ha dedicat totes les seves energies i centenars de milions d'euros a la causa de l'independentisme".
  • "Seria un error creure que la desaparició política d'Artur Mas suposaria el final del desafiament soberanista (...) Existeixen altres líders com Romeva o Junqueras disposats a agafar la seva bandera i a seguir en la mateixa línia de confrontació amb l'Estat i desobediència a la legalitat".

'ABC': "Catalunya dins del caos"

  • "La CUP va deixar clar ahir que allò que no funciona a Catalunya és el nacionalisme, no la Constitució (...) Mai tan pocs van fer tant de mal a tanta gent".
  • "Al final s'ha complert la màxima que els processos de ruptura il·legal acaben en mans dels més extremistes i radicals. (...) El punt d'inflexió l'han posat uns seixanta anarquistes que s'han pujat a cavall de Mas per sumar a l'independentisme un projecte polític que només és homologable amb el de Corea del Nord".
  • "Catalunya està més lluny que mai de la seva independència perquè els independentistes han demostrat la seva vena fraticida i la seva incapacitat per dirigir un Estat modern".

'La Razón': "Final de la farsa (1ª part)"

  • "Sobre el futur del encara president en funcions de la Generalitat millor no fer càbales perquè ha donat mostres que no es regeix ni per criteris polítics homologables al Quebec, Escòcia o Flandes, ni per principis ètics sòlids (...) només importa saber quin serà el seu paper en l'escena final de 'L'enfonsament de la Casa Pujol'".
  • "Canviarà la relació de forces, doncs el nacionalisme conservador serà superat pel d'esquerres i es produirà el miracle de fer ERC la força més moderada de l'independentisme".
stats