Política 31/08/2016

Els partits catalans s'ofereixen per investir Sánchez a canvi d'un referèndum

Tardà reclama també la derogació de la Lomce, la llei mordassa i la reforma laboral

Dani Sánchez Ugart
3 min
Tardà, durant la sessió d'investidura

MadridEl portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà; el del Partit Demòcrata Català (PDC), Francesc Homs, i el d'En Comú Podem, Xavier Domènech, han coincidit aquest dimecres a assenyalar la necessitat d'un referèndum per desbloquejar la situació política a Espanya. Mentre que els dos primers han ofert clarament els seus vots al líder del PSOE, Pedro Sánchez, el tercer ha valorat com a imprescindible per deixar de repetir eleccions que s'escolti el clam català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tardà ha reiterat que l'acceptació del referèndum a Catalunya per part del PSOE desbloquejaria la situació a Espanya i ha censurat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de versionar la frase de José Calvo Sotelo i preferir Espanya "abans blava que trencada". "Si haguessin accedit al dret dels catalans a decidir el seu futur, el president seria de fa mesos el senyor Sánchez. L'hauríem enterrat a vostè [per Rajoy] i el seu escolanet, el senyor Rivera".

Tot i aquesta crítica, el líder republicà ha reiterat el seu oferiment per fer president Sánchez si accepta un referèndum, deroga la Lomce, la llei mordassa i la reforma laboral.

En el debat d'investidura de Mariano Rajoy, el líder republicà ha marcat la distància insalvable amb el candidat popular, a qui ha acusat de "corrupció sistèmica" i d'haver dut milions de famílies "al llindar de la pobresa" a la vegada que presumeix de la recuperació econòmica.

En el seu habitual to encès, Tardà ha assegurat que el català és "un poble indefens" però ha afirmat que no té "por de les seves amenaces". La Constitució a Catalunya, segons Tardà, "és morta", per això el procés independentista està engegat i és "imparable", ha advertit. "Culminarà en un referèndum unilateral d'independència o amb un sobre el nou text constitucional".

"Vostès neguen que Catalunya sigui una nació i li neguen el dret a decidir, perquè han agafat la via dels països autoritaris", ha etzibat, abans de reptar els partits anomenats constitucionalistes a acceptar un arbitratge del tribunal de l'Haia per dirimir si Catalunya té dret a decidir.

Domènech acusa C's de "blanquejar" la corrupció del PP

El líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha reivindicat aquest dimecres, en la segona sessió del debat d'investidura de Mariano Rajoy, la conveniència de reconèixer el "dret a decidir dels catalans i les catalanes sobre la seva nació", per desbloquejar la situació política a Espanya.

Xavier Domènech, al Congrés / EFE

"No es pot governar, i és la lliçó que han d'aprendre tots i totes, sense comptar el crit del 20-D", que, segons ell, inclou tant la demanda d'un gir a les polítiques a Espanya com una demanda de reconfiguració de l'encaix de "tots els pobles d'Espanya".

Domènech, que ha reservat les reivindicacions nacionals per al final del seu discurs, ha conclòs la seva intervenció, en català, amb el vers de Salvador Espriu: "No podrem mai ser si no som lliures". Tot i així, ha evitat posar amb claredat com a condició per a la configuració d'un govern alternatiu al de Rajoy la celebració d'un referèndum a Espanya.

El líder de la confluència catalana de Podem ha estat més taxatiu que el seu soci, Pablo Iglesias, en la demanda de formar un govern alternatiu al del PP, i ha recordat que "només hi ha tres opcions": o un govern del PP amb C's, o un amb Podem i el PSOE, o terceres eleccions.

Domènech ha admès que "l'alternativa és complexa", però ha afegit que ho és tant "com el desastre que ens han deixat cinc anys de govern del PP". I ha retret al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que vulgui "blanquejar" la corrupció del PP: "No ho aconseguirà, per molt bo que sigui el seu Dixan".

El líder d'En Comú Podem ha continuat carregant contra Rivera, a qui ha censurat el seu canvi de discurs pel que fa a investir Rajoy: "Roma no paga traïdors, curi's en salut en unes terceres eleccions", li ha etzibat.

Homs acusa Rajoy de fer-se un "autogol"

En la seva primera intervenció des del grup mixt, Homs s'ha sumat a la proposta de Tardà i s'ha ofert per negociar una alternativa amb Sánchez, si aquest accepta el referèndum. "Si vostè accepta el que a Catalunya considera necessari el 80% de la població, que és el referèndum, nosaltres estaríem disposats a seure i dialogar", ha dit.

El líder del PDC al Congrés ha criticat que Rajoy intenti deixar Sánchez sense possibilitat de formar govern tot pressionant-lo amb la qüestió catalana, i ha conclòs que el president en funcions s'ha marcat un "autogol", perquè és ell qui queda fora de joc.

stats