MOVIMENTS DEMOCRISTIANS
Política 01/07/2012

Duran reté el control del consell nacional d'Unió

La renovació a Unió haurà d'esperar. Assumpció Laïlla, membre del comitè de govern però amb el suport dels crítics, no presidirà el consell nacional. Hi seguirà Ramon Espadaler, el candidat de Duran i Lleida.

Ferran Casas
2 min
Ramon Espadaler, primer per l'esquerra, en l'últim congrés d'Unió amb Duran i altres dirigents de la seva confiança, com Josep Sánchez Llibre i Josep Maria Pelegrí.

BARCELONAEl diputat Ramon Espadaler seguirà presidint el consell nacional d'Unió. El 68% dels consellers nacionals li van donar ahir suport per seguir-ho sent. Ell era el candidat del president del comitè de govern, Josep Antoni Duran i Lleida. Espadaler va haver d'afrontar un imprevist quan fa unes setmanes la també diputada Assumpció Laïlla va anunciar la seva candidatura. El seu moviment es va interpretar com un primer pas del sector renovador i sobiranista que lidera Antoni Castellà per començar a sacsejar internament el partit. Laïlla i Castellà van pactar amb Duran en l'últim congrés, celebrat al mes de maig, i es van integrar al comitè de govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Formar part de la direcció no va ser, però, un impediment perquè Laïlla comptés amb el suport del crític Josep Maria Vila d'Abadal. A diferència de la diputada barcelonina i Castellà, l'alcalde de Vic, de perfil netament independentista, no va pactar amb Duran al congrés de Sitges i va fer una candidatura al comitè de govern que va aconseguir el 19% dels vots. Ahir al consell nacional va sumar forces amb Laïlla, que va obtenir el 28% dels vots.

El resultat té dues lectures contraposades, segons qui l'analitzi. Els partidaris de Laïlla recordaven ahir que mai en una votació interna un candidat alternatiu havia obtingut un suport de gairebé el 30%, i encara menys en un òrgan reduït com el consell nacional, on hi ha els quadres d'un partit que fa trenta anys que lidera Duran. El mateix Duran va donar l'altra versió recordant en roda de premsa que l'anterior cop que el diputat osonenc va ser escollit president del consell nacional ho va ser amb el 60% de suport. Aleshores no hi havia candidat alternatiu, però el vot de càstig es va fer evident amb les abstencions. Ara, va recordar, Espadaler té més suport.

Duran no va voler fer més valoracions sobre el resultat. Sí que ho va fer el mateix Espadaler, que ostenta el càrrec des de l'any 2003 i que ahir va assegurar-se un triomf clar amb el vot delegat, segons els renovadors. Va afirmar que la candidatura de Laïlla el legitima perquè li havia permès "contrastar" suports.

Duran ja es va fent a la idea del que serà la convivència, els pròxims quatre anys, amb el sector renovador al comitè de govern, que s'havia autoimposat no actuar de manera ansiosa. Castellà, que aspira a prendre el relleu de l'històric dirigent, està obligat a mesurar molt bé els seus passos i, segons el resultat d'ahir i els pocs suports que va poder exhibir Vila d'Abadal -amb qui fins ara tenia una manifesta sintonia-, ha de guanyar-se nous aliats interns si aspira a presidir el comitè de govern dels socis de federació de CDC.

stats