POLÍTICA
Política 01/06/2012

Duran: "Si no portés la llufa que l'únic que vull és ser ministre, proposaria un govern de concentració"

El líder d'Unió i cap de files de CiU a Madrid torna a posar damunt la taula la idea d'un govern de concentració espanyol en un moment d'"emergència". També defensa que el pacte fiscal ha de suposar la "singularització" de Catalunya "dins la Lofca"

Ara
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida

BarcelonaEl portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha tornat a esmentar la idea de constituir un "govern de concentració" a Espanya davant l'actual situació de "emergència", encara que ha deixat clar que no vol abanderar aquesta proposta, perquè admet que porta penjada l'etiqueta que l'únic que li interessa és ser ministre. "Si no em digués Josep Duran Lleida i no tingués penjada -injustament i intencionadament- la llufa que l'únic que m'interessa és ser ministre, si fos un observador extern o un analista polític, proposaria un govern de concentració entre les forces polítiques que constitueixen la centralitat de la política espanyola". I insisteix: "Com que em dic Josep Duran i Lleida, no serè jo qui faci aquesta proposta. I qui digui que l'he feta, faltarà a la veritat. Queda clar, oi?".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del seu blog, Duran ha advertit que la ciutadania s'ha d'"acostumar a conviure en una situació de risc", almenys fins a les eleccions gregues del 17 de juny. "Espanya ha de recuperar la confiança i credibilitat internacional. I que ningú s'enganyi: anem tots junts en el mateix vaixell", ha remarcat, i ha tornat a insistir en la necessitat d'un pacte d'Estat per fer front a la tempesta del deute, perquè "no n'hi ha prou amb la majoria absoluta". També ha suggerit configurar a mig termini "un banc central europeu com la Reserva Federal Americana o el Banc d'Anglaterra, d'unió financera a nivell europeu, de supervisió financera i de control pressupostari també a nivell europeu".

Finançament "singularitzat dins la Lofca"

A més, en la seva carta web setmanal a la militància d'Unió, Duran adverteix que "l'asfíxia financera" que pateix la Generalitat no se superarà amb una "simple millora" de l'actual sistema de finançament, sinó amb un nou model. Una nova fórmula de finançament que, a parer seu, haurà de suposar un "canvi d'òptica" que faci que "en lloc que l'Estat financiï Catalunya per les competències que tenim, sigui Catalunya qui pagui a l'Estat pels serveis generats que corresponen pel percentatge de població catalana i les nostres especificitats", això sí, amb un "fons de solidaritat que caldrà delimitar".

Duran torna a insistir en la qüestió de l'agència tributària i precisa més a què es referia quan parlava que seria "absurda" una hisenda independent. Així, el sistema que defensa passa per una "agència tributària pròpia" que "col·labori amb l'Estat i amb la UE", que tingui "capacitat de gestionar i de recaptar impostos", i que suposi una "singularització dins de la Lofca", que "atorgui capacitat normativa, òbviament limitada també pel futur fiscal europeu"

stats