POLÍTICA
Política 02/07/2013

El Govern replica a ERC i ICV sobre el procés: "No farem un concurs d'idees setmanal"

El conseller Francesc Homs alerta que el camí del dret a decidir "no es guanyarà amb pressa", sinó "fent les coses bé"

2 min

BarcelonaCom que aquest procés no té marxa enrere, el que cal és fer-ho bé, no estar permanentment en una mena de concurs d'idees". Dard del conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, als socis parlamentaris d'ERC i també a ICV, que les últimes hores han llançat propostes sobre com s'hauria de canalitzar la demanda del referèndum d'autodeterminació. Després que ERC reclamés que la carta del president de la Generalitat, Artur Mas, demanant al seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, la consulta es faci arribar també a organismes internacionals, Homs ha deixat clar que això no serà així. "No s'ha d'enviar a organismes internacionals. Ha de ser per a Rajoy", ha conclòs. Pel Govern, enviar la carta a organismes internacionals delataria clarament una voluntat "tàctica" –que considera que podria jugar a la contra– per evidenciar el no de l'Estat més que una convicció i determinació política. "Els plantejaments que hem estat fent i els que farem els pròxims mesos no han de respondre a un joc tàctic, sinó a un plantejament de convicció amb el diàleg", ha asseverat Homs, que ha insistit que amb la carta no es busca la contradicció del govern espanyol sinó la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, responia en la mateixa direcció al coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, que avui reclamava que la demanda de convocatòria del referèndum es porti al Congrés. Homs, que ha reivindicat el compliment del calendari fixat, ha recordat que les fórmules jurídiques o polítiques per exercir el dret a decidir seran el primer estudi que lliurarà el Consell Assessor de Transició Nacional aquest mes, i ha recordat que aquesta setmana es constituirà la comissió parlamentària pel dret a decidir per tractar, entre altres coses, sobre aquesta qüestió. "Aquest procés no es guanyarà amb pressa, es guanyarà fent les coses ben fetes", ha alertat Homs.

En maduració

En qualsevol cas, Homs ha considerat que el procés d'adhesió creixent al dret a decidir des de la societat farà que el govern espanyol finalment hagi d'entrar en raó. "Davant d'això és evident que la política espanyola pot seguir un temps fent el ronso i amb excuses de mal pagador, però no de manera indefinida", ha considerat. Per això es mostra convençut que "acabarà madurant" i "hauran d'acabar atenent la majoria cada cop més sòlida del país".

stats