POLÍTICA
Política 26/09/2011

ERC avisa que no donarà un “xec en blanc” a CiU perquè després Duran pacti amb el PP

Joan Puigcercós i Oriol Junqueras reclamen a CiU una consulta prèvia a la negociació del concert

Ara
2 min

BarcelonaDavant el procés de desglaç que han iniciat CiU i ERC, el president en funcions d'ERC, Joan Puigcercós, ha advertit aquest dilluns que el que no faran els republicans de cap manera serà donar un "xec en blanc" a CiU perquè el líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, pacti després pel seu compte amb el PP a Madrid. En el debat de política general d'aquesta setmana, els republicans presentaran resolucions en matèria de concert econòmic, però també sobre llengua i política social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa després de la última permanent de la formació que ha presidit, Joan Puigcercós ha reiterat que ERC està disposada a donar cobertura al Govern amb el concert econòmic, però ha exigit “claredat” en el plantejament. “Pacte fiscal per ERC no vol dir res. De pactes fiscals n'hem fet molts”, ha asseverat Puigcercós, que ha insistit que l'únic model vàlid serà la independència fiscal, és a dir la recaptació, gestió i liquidació de tots els impostos i capacitat normativa sobre ells. Un model similar al basc i navarrès, malgrat que els republicans estan disposats a negociar una quota de solidaritat.

Puigcercós -en la línia de la carta al president Mas que publica Oriol Junqueras aquest dilluns a La Vanguardia- ha reclamat avui a CiU que promogui una consulta sobre el model de pacte fiscal que s'haurà d'anar a negociar a Madrid. Pels dirigents d'ERC, la negociació “política” s'haurà d'encarar amb la legitimitat popular del país darrera, de manera que caldria, a més de la legitimitat del Parlament, que la ciutadania reforci la negociació.

Marxa enrere amb la llengua

Puigcercós també ha deplorat aquest dilliuns que CiU "ha posat la proa a la Llei del Cinema", normativa impulsada per l'anterior Govern, amb ERC al capdavant llavors de la conselleria de Cultura. Aquests recels s'han posat de manifest el mateix dia que el departament encapçalat per Ferran Mascarell, el Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya i la Federació estatal de Distribuïdors Cinematogràfics (FEDICINE), presenten l'acord per incrementar la presència del català a les pantalles de cinema. ERC deplora l'acord que creu que implica deixar en paper mullat la llei que obligava a programar la meitat de les pel·licules de les sales de Catalunya en català.

stats