Política 09/10/2017

ERC garanteix que no es renunciarà al mandat de l'1-O però evita concretar si hi haurà DUI immediata

Sabrià afirmà que la construcció de la República i l'apel·lació a la mediació es faran en paral·lel

Aleix Moldes
2 min
Sergi Sabrià, a la sala de premsa d'ERC

Barcelona"No renunciarem a l'aplicació dels resultats, però la voluntat de diàleg i de mediació seguiran obertes". D'aquesta manera s'ha expressat aquest dilluns el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que en roda de premsa ha evitat donar cap detall sobre la declaració d'independència que preveu la llei del referèndum. Segons ell, el Govern tampoc renuncia a l'aplicació de la llei de transitorietat jurídica, que s'hauria de configurar des del minut zero com la "norma suprema" de l'ordenament jurídic català. "Vam aprovar la llei perquè tingués efecte, i no hi renunciem", ha subratllat, i tot seguit ha afegit que durant el ple d'aquest dimarts "s'acabarà d'ajustar en quina forma i com" es fa la DUI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per als republicans, "la construcció de la República i l'apel·lació al diàleg i a la mediació han d'avançar en paral·lel". El sobiranisme no renunciarà a la possibilitat de pactar un nou referèndum d'autodeterminació amb l'Estat, malgrat que Sabrià ha reconegut que a la taula només hi ha la banda catalana.

La llei del referèndum –suspesa pel Tribunal Constitucional– preveia que, dos dies després de la proclamació oficial dels resultats del referèndum, el Parlament declararia la independència. Si s'exclou el cap de setmana passat, els dos dies es compleixen aquest dimarts. La CUP ja ha reclamat públicament que no s'ajorni aquesta fita i negocia amb el PDECat, ERC i les entitats sobiranistes el text de la DUI. Des del PDECat, el conseller d'Empresa, Santi Vila, i la coordinadora general, Marta Pascal, han demanat que, abans d'iniciar un camí unilateral, es tingui en compte a aquells que no volen la DUI. ERC no s'ha mullat públicament ni per una opció ni per l'altra, i de moment només assegura que el Govern no renunciarà a aplicar els resultats de l'1-O.

Manifestació per la unitat d'Espanya

Des de la roda de premsa posterior a l'executiva dels republicans, Sabrià ha valorat la manifestació que va recórrer diumenge passat els carrers de Barcelona per reivindicar la unitat d'Espanya, i també les concentracions arreu de l'Estat de dissabte que reclamaven diàleg. "Valorem positivament que la gent s'expressi al carrer amb llibertat", ha opinat el portaveu d'Esquerra, que ha volgut diferenciar entre "la bona gent" que va sortir a manifestar-se i els "feixistes i provocadors" que els van acompanyar. "No els volem posar a tots al mateix sac", ha indicat.

Pel que fa a les concentracions de dissabte, Sabrià ha celebrat que hi hagi gent a l'Estat que demani "diàleg", però ha recordat que "no són suficients". "Avui, a la taula, seguim sols", ha lamentat.

stats