Política 08/07/2017

ERC de l’Hospitalet condiciona el suport a Marín a l’1-O

A. Solé / M. Toro
2 min
Núria Marín és alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat en minoria.

BarcelonaL’Hospitalet de Llobregat és la segona ciutat més gran de Catalunya (257.000 habitants), i el seu paper en el referèndum de l’1 d’octubre serà molt important per a l’èxit de la convocatòria. Esquerra Republicana només té dos regidors a l’Ajuntament, que controla el PSC des del 1979, però fins ara han sigut decisius per a l’estabilitat del govern municipal. L’alcaldessa, Núria Marín, no té majoria absoluta i els republicans volen fer valer la seva força per demanar que a l’Hospitalet l’1-O hi hagi urnes, “com sempre” i als mateixos col·legis de “sempre”. Antoni Garcia, portaveu d’ERC al consistori hospitalenc, admet a l’ARA que “si l’ajuntament no està al costat de la democràcia això dificultarà un acord amb ells”. “Si a l’Hospitalet no es pot votar amb normalitat serà difícil seure en una taula amb ells”, afegeix. Per tant, la secció local d’Esquerra condiciona el seu suport tàcit al govern de Núria Marín al fet que l’Ajuntament no posi traves al referèndum de la tardor. El PSC té 11 regidors i dins del govern hi ha els dos regidors no adscrits que van presentar-se a les eleccions sota la marca Guanyem. Als 13 regidors del govern municipal els en falta un per a la majoria absoluta, i ERC ha permès que tiressin endavant votacions importants, com els pressupostos o les ordenances fiscals, amb la seva abstenció. “Fem oposició constructiva, i tot i que hi ha temes en els quals no estem d’acord, com el projecte urbanístic de Can Trabal, podem arribar a acords amb el PSC en temes de ciutat”, admet Antoni Garcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Geometria variable”

Fonts municipals confirmen la sintonia entre el PSC local i els republicans -“Hi tenim una bona relació i estan fent una oposició molt responsable”, afirmen- i asseguren que malgrat tot continuaran treballant plegats pel bé de la ciutat. En tot cas, les mateixes fonts recorden que no tots els temes es pacten amb ERC i que treballen amb “geometria variable”.

El portaveu d’Esquerra explica que ha parlat del tema del referèndum i el paper de l’Hospitalet amb l’alcaldessa Marín: “Li he demanat que es posi al costat de la democràcia i permeti que es voti”. Des del govern municipal, però, eviten respondre perquè com que encara no s’ha convocat formalment cap referèndum no volen “especular sobre una cosa que no és”. El republicà Garcia, de totes maneres, considera que el fet que la setmana passada el PSC s’abstingués en la moció del PP sobre l’1-O en el ple del 27 de juny és un senyal positiu. El text dels populars demanava un posicionament del partits sota el títol “Rebuig al referèndum il·legal i antidemocràtic”. A la votació, els 11 regidors socialistes i els dos no adscrits es van abstenir, mentre que els quatre de Ciutadans i els tres del PP van votar a favor. D’altra banda, els 3 d’ICV, els dos d’ERC i el regidors del PDECat i el de la CUP ho van fer en contra, amb el resultat final d’empat a set. Segons fonts del consistori, la lectura que s’ha de fer de la seva abstenció és que no volen fer “soroll”: “No volem fer de frontó com el PP ni unir-nos a la disbauxa més absoluta”.

stats