Política 16/05/2012

El Congrés rebutja agilitzar el pla de reducció de la despesa militar que proposava CiU

El diputat Jordi Xuclà ha instat Defensa a presentar un pla de racionalització abans de l'1 d'octubre.

Joan Rusiñol
1 min

MadridLa majoria absoluta del PP ha tombat avui una moció del diputat de CiU al Congrés Jordi Xuclà que instava el ministeri de Defensa a presentar un "pla d'austeritat i racionalització de la despesa militar" en un termini de quatre mesos, abans de l'1 d'octubre, quan s'han de presentar els pressupostos de l'Estat pel 2013. Els vots populars han servit per denegar aquesta petició amb l'argument de la manca de temps i apel·lant als passos que està fent el ministre Pedro Morenés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el debat, Xuclà ha recordat la bombolla militar –que l'ARA ha explicat amb profunditat– que suposen els més de 27.000 milions compromesos per pagar programes especials d'armament. Pel diputat convergent, cal fixar quan abans millor línies "clares" d'actuació per part del ministeri i "explicar amb claredat" com es faran els ajustos en el capítol militar. Entre les qüestions que ha posat sobre la taula hi ha la necessària reducció d'efectius de tropa i marineria d'una manera "proporcional" a la que ha d'afectar els alts comandaments.

La moció de CiU s'ha transaccionat amb el PSOE i UPyD. També s'han mostrat a favor de racionalitzar la despesa altres formacions, com ERC-Reagrupament. El seu portaveu, Alfred Bosch, ha denunciar que, a parer seu, "cada cop es dediquin més recursos als mitjans de destrucció i menys als de producció i creació". Per exemplificar-ho, ha explicat que "un avió caça costa el mateix que una universitat sencera o un submarí, el mateix que cinc hospitals". Per Bosch, l'origen de la bombolla militar als "deliris de gran potència" que tenia el president José María Aznar.

stats