Política 24/11/2016

Millo reconeix que el govern central ha de "rectificar" amb Catalunya

El nou delegat del govern avança que no actuarà contra els càrrecs electes que treballin el 6 de desembre, però sí que ho farà si s'obliga a treballar els funcionaris

Ara
2 min
Enric Millo pren possessió com a delegat del govern espanyol sota la mirada de Soraya Sáenz de Santamaría.

BarcelonaEl nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha reconegut aquest dijous que tant el Govern de la Generalitat com el de l'Estat han de "rectificar", i ha aprovat la demanda del Govern d'establir una relació bilateral amb l'Estat, tot i que ha apuntat que, en última instància, els acords hauran de ser rubricats per tots els territoris d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista de TV3 –que ahir es va suspendre perquè estava afectat per la mort de Rita Barberá–, el nou delegat del govern ha dit: "Ara una part diu 'referèndum o referèndum'. Vegem ara què diu l'altra part i busquem un punt mitjà", ha suggerit Millo, que també ha lamentat que des de l'independentisme s'hagi volgut projectar la imatge que l'Estat no vol dialogar.

"La relació pot ser bilateral, em sembla bé, però els acords han de ser multilaterals", perquè qüestions tan rellevants com el finançament afecten totes les comunitats, ha apuntat, tot i que ha destacat la necessitat d'incloure singularitats en el nou model per evitar desajustos.

També ha explicat que està elaborant un informe sobre el funcionament de l'estructura de l'Estat a Catalunya en què treballen més de 20.000 persones, i ha assegurat que la seva principal missió política és estendre ponts i evitar la confrontació entre administracions pel procés sobiranista: "Sóc aquí per intentar evitar la col·lisió".

Treballar el 6-D?

Millo ha assegurat que no actuarà contra els càrrecs electes que decideixin treballar el 6 de desembre com a mesura de rebuig a la celebració del dia de la Constitució, però sí que ho farà si s'obliga els treballadors públics a acudir al seu lloc de treball: "Si parlem de funcionaris, la cosa canvia".

Millo ha dit que "si un polític, no un funcionari, vol anar a treballar, que ho faci", com ell mateix farà en compliment de les seves funcions com a representant del govern espanyol a Catalunya en un dia tan assenyalat.

Preguntat sobre què faria si finalment alguns ajuntaments decideixen declarar no festiu el 6-D –la seva antecessora en el càrrec, Llanos de Luna, va acudir als tribunals quan l'Ajuntament de Badalona va obrir simbòlicament el Dia de la Hispanitat–, ha respost que no vol anticipar-se als fets i que "ja es veurà quan arribi el dia".

De totes maneres, el delegat ha demanat que "en comptes d'instar a fer coses fora de la llei, que generen conflicte, seria millor seure i parlar", enarborant la bandera del diàleg sincer i lleial que diu que vol tenir amb les institucions catalanes.

En aquest sentit ha dit que vol reunir-se amb el president de l'ACM, Miquel Buch, per preguntar-li per què vol "instar els ajuntaments a aprovar mocions per penjar o despenjar banderes", i també s'obre a parlar amb tot aquell que estigui disposat a abordar la millora de l'encaix de Catalunya des de la legalitat i sense imposicions.

"Si algú pensa que defensar el diàleg equival a ser flexible en la defensa del compliment de la llei, s'equivoca", ha sentenciat Millo, que també ha dit que va parlar informalment amb Puigdemont aquest dimecres en la gala de presentació de la 'Guia Michelin Espanya i Portugal 2017' a Vilablareix (Gironès).

stats