ELECCIONS EUROPEES
Política 21/05/2013

Ernest Maragall i Cardús subscriuen la crida a una candidatura catalanista unitària a les europees

La plataforma 'Junts a Europa' recull ja adhesions en una plana web i també han firmat ja l'historiador Antoni Segura i l'advocat Pau Miserachs

Acn
2 min

BarcelonaLa plataforma 'Junts a Europa' ha començat la promoció d'una candidatura unitària de cara a les eleccions europees amb l'objectiu de reclamar l'estat propi per a Catalunya. Aquest dimarts, el manifest que han penjat en un lloc web compta amb unes 400 adhesions, entre les quals destaquen les del sociòleg i escriptor Salvador Cardús, l'ex-conseller d'Educació Ernest Maragall, l'historiador Antoni Segura i l'advocat Pau Miserachs. En aquest escrit, es qualifiquen les eleccions comunitàries de "fita clau per avançar en els nostres propòsits col·lectius" i s'afegeix que "a Catalunya, ara és prioritari aconseguir un Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El manifest porta per títol 'Unitat Catalanista al Parlament Europeu - Catalunya nou Estat d'Europa (Una proposta a la ciutadania i als partits polítics de Catalunya)'. Descriu un escenari segons el qual Catalunya es troba "en una de les cruïlles més importants de la nostra història contemporània".

Després de recordar la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut i que les forces polítiques majoritàries a Espanya es neguen a fer possible un procés per expressar la voluntat de la ciutadania catalana, el manifest presenta la "constitució d'un govern d'unitat catalanista" com la via democràtica "més efectiva" per crear aquest estat. No obstant això, el text assenyala una altra via "que pot ser molt efectiva" com és "la presentació d'una candidatura unitària a les eleccions europees del 2014".

Llibertat d'incorporació als grups parlamentaris

La unitat de representació i acció catalanista és "compatible amb la llibertat dels europarlamentaris d'incorporar-se al grup parlamentari europeu amb el qual s'identifiquin", segons resa el manifest. Ara bé, després de compartir "un compromís explícit en relació al concepte central d'Estat propi".

La candidatura unitària catalanista, tal com es defineix al text, aspira a "aconseguir uns resultats que comportin tants representants com els que poden tenir Estats de demografia semblant". D'aquesta manera, s'indicarà "el pes específic de Catalunya a la Unió".

stats