Política 11/12/2013

Exdirigents de Ciutadans pel Canvi es reactiven perquè consideren que el PSC ja no és "útil"

Creen l'Associació Socialisme, Catalunya i Llibertat per ser un espai de trobada de les esquerres al qual no li incomodi la independència i que s'adhereixi al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Sara González
2 min
Els exmembres de Ciutadans pel Canvi que es tornen a organitzar

BarcelonaAssociació Socialisme, Catalunya i Llibertat. Així s'anomena el nou projecte polític que ha presentat aquest dimecres l'exdiputat socialista Toni Comín, alguns dels dirigents que en el seu moment van formar part de Ciutadans pel Canvi i altres militants del PSC. Asseguren que no volen ser "la minoria crítica de ningú", que neixen perquè el PSC ja no els representa ni consideren que sigui "un instrument útil" i que ells sí volen estar "a dalt de l'autobús del dret a decidir" del qual consideren que n'ha baixat Pere Navarro. De fet, afirmen que "no els incomoda" que la pregunta de la consulta sigui independència sí o no i s'adhereixen al Pacte Nacional pel Dret a Decidir del qual el va desmarcar el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Comín ha explicat que una part de la cinquantena de persones que formen part del grup promotor de l'associació han mantingut fins fa poc "una certa expectativa" perquè el PSC canviés de rumb. Després del darrer consell nacional, però, ho consideren pràcticament impossible a curt termini i ha alertat que "no es pot estar al catalanisme sense estar en el dret a decidir sense ambigüitats".

L'exdiputat ha defensat que, a diferència de moviments com Avancem, que lidera Joan Ignasi Elena, la seva associació no té "cap connexió orgànica" amb el PSC i, per tant, no neix amb l'objectiu de canviar el rumb del PSC, una batalla que ha titllat "d'inútil". Per tot això, ha dit, l'associació vol construir un nou espai "d'esquerres i catalanista a favor de les llibertats nacionals de Catalunya" que sigui un punt de trobada més per ajudar a construir una alternativa d'esquerres. Tot i això, insisteixen que no neixen amb la voluntat de ser un partit polític, malgrat que "no descarten res".

Entre la cinquantena de membres del grup promotor es troben, a més de Comín, l'exdiputada de CxC Rosa M. Ferrer, l'exalcaldessa de Campdevànol Núria López, que fa poques setmanes va deixar els seus càrrecs orgànics al PSC, i Jordi Pujals, que forma part del grup de militants del PSC del Berguedà que es va donar de baixa del partit. Tot i això, Comín ha assegurat que també tenen membres que militen a la Nova Esquerra Catalana d'Ernest Maragall i d'altres que no militen a cap partit.

stats