Política 09/09/2016

Economia i CUP ja negocien per tenir comptes a l’octubre

Treballen amb estimacions del que transferirà l’Estat

Roger Tugas / Laia Vicens
3 min
Junqueras ha designat Josep Maria Jové i Pere Aragonès per a les negociacions.

BarcelonaEl veto als pressupostos del 2016 va conduir a la qüestió de confiança del dia 28, i un possible nou revés als comptes del 2017 pot fer inútil el ja avançat per la CUP a Carles Puigdemont i precipitar el final de la legislatura. Conscients de la importància de no tornar a encallar-se en aquesta carpeta, el departament d’Economia i els anticapitalistes van iniciar-ne dimarts la negociació amb l’objectiu de tenir enllestit un projecte a l’octubre que superi el tràmit a la totalitat i tingui expectatives reals d’aprovar-se. Els protagonistes de les dues comitives eren els mateixos que van abordar infructuosament uns pressupostos per al curs vigent, tot i que les expectatives ara són ben diferents. El secretari general de Vicepresidència i Economia, Josep Maria Jové -que ha mantingut el contacte durant l’estiu amb els anticapitalistes-, i el secretari d’Economia, Pere Aragonès, per la banda del Govern, i la diputada Eulàlia Reguant, per part de la CUP, capitanejaven els equips respectius, que ara es reuniran setmanalment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va ser una primera presa de contacte en què es van posar sobre la taula les línies mestres que cada part troba essencials, van tractar la forma de negociar i el departament va exposar algunes qüestions tècniques als anticapitalistes. Així, Aragonès va detallar les principals necessitats de les diverses conselleries i va explicar que dimarts mateix es va reunir amb tècnics del ministeri d’Hisenda perquè li concretessin les transferències que rebrà la Generalitat del govern central el 2017 i la liquidació pendent de percebre de les bestretes del 2015. Unes quantitats imprescindibles per conèixer els recursos exactes de què disposarà l’executiu català, ja que suposen el gruix dels ingressos. Tot i això, no va tenir èxit. Tanmateix, segons fonts d’Economia, el departament i la CUP tiraran endavant la confecció dels comptes amb les previsions fetes per la Generalitat.

Un sostre de despesa repetit

Tal com va avançar l’ARA, l’estimació del Govern és que els pressupostos del 2017 disposaran d’un sostre de despesa similar al del projecte de comptes del 2016. Tot i això, fins a la segona reunió no hi haurà papers sobre la taula i les primeres concrecions de números. Sigui com sigui, els arguments pels quals la CUP doni suport als pressupostos no podran ser que aquests siguin més expansius que els que van ser tombats el juny. Així mateix, el Govern tampoc no veu gaire clar incorporar aquest cop les reformes tributàries que requeria la CUP per apujar la pressió fiscal a les rendes altes, i podria ajornar aquesta qüestió fins al debat de la futura llei general tributària, la qual s’impulsarà abans del novembre i definirà els tributs d’una eventual República Catalana.

Pel que fa a la metodologia, el departament d’Economia sospesava un model més transparent, fent públics els documents i els acords que s’anessin prenent. Tot i això, la CUP va demanar discreció a l’executiu, per evitar que el soroll mediàtic incomodi alguns actors involucrats i alimenti discrepàncies, com va succeir quan van sortir a la llum possibles canvis a l’IRPF per elevar els trams a les rendes altes i reduir-lo a les baixes, proposta que va incomodar alguns sectors del PDC. Així mateix, els anticapitalistes van demanar negociar conjuntament d’inici els pressupostos i esquivar el model seguit en l’anterior projecte, en el qual el Govern presentava propostes a la CUP i aquesta hi plantejava esmenes a sobre. Ara vol un procés més coral d’entrada.

stats