Política 05/10/2016

Fachin demana al president que no esperi el nou estat per aplicar reformes socials

Catalunya Sí Que es Pot insisteix en la política de "mà estesa" per tirar endavant un referèndum

Jordi Mumbrú
3 min
Fachin demana al president que no esperi al nou estat per aplicar reformes socials

BarcelonaEl portaveu adjunt de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), Albano Dante Fachin, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no s'esperi a la creació d'un nou estat per començar a aplicar canvis socials. "Hi ha una part important de catalans que no donaran un xec en blanc per votar 'sí' [a la independència] i després ja es veurà", ha advertit el líder de Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim la responsabilitat de trobar un terreny comú, que és aquest 80% de gent que té ganes de canviar, però que no podem esperar a decidir [en referència a la independència] per començar a canviar des d'ara mateix", ha afegit Fachin. Durant la seva intervenció, el diputat ha preguntat: "Quins canvis ha ofert Junts pel Sí fins ara? Abaixar impostos als casinos i negar-se a apujar-los als que més tenen. Seguir finançant escoles de l'Opus Dei que segreguen per sexe i anar a Europa a dir que sí a TTIP [Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió], i obrir la via a més privatitzacions en el sector de l'aigua", ha criticat.

Des del seu punt de vista, "hi ha una majoria de la ciutadania que no es comprometrà al dret a decidir" si els canvis previstos continuen en aquesta direcció. "Hem de sortir al carrer", ha deixat caure Fachin. També ha criticat que darrere de les bones dades d'ocupació turística hi ha "cambrers que treballen 60 hores [al mes] per un salari de 800 euros".

Fachin ha insistit en la política de "mà estesa" per celebrar un referèndum d'autodeterminació però ha deixat clar que no es podrà aconseguir sense canviar la política actual del govern: "Hem de ser capaços d'aplegar majories i estem convençuts que ara és possible fer-ho però cal tenir un projecte que no sigui només per a una part del país". I ha conclòs: "Tenim la mà estesa per construir un país just de veritat, pel qual valgui la pena mobilitzar-nos junts.

El diputat de Podem ha criticat "les retallades i els canvis legislatius" de l'anterior govern de CiU, però ha afegit: "Vostè avui sembla distanciar-se de la línia que va marcar el seu predecessor, però només són paraules".

Els 30 minuts que tenia CSQP per respondre al president s'han dividit en dos temps. La primera intervenció, de 15 minuts, l'ha feta Àngels Martínez. La diputada ha dit al president que el seu discurs recordava a la novel·la de Lewis Carrol, 'Alícia en el país de les meravelles' i ha convidat Puigdemont a comprovar què hi ha darrere el mirall.

Durant la seva intervenció, el president Puigdemont ha demanat a la resta de partits suport per aprovar els pressupostos de l'any 2017 i ha avançat el seu objectiu d'incorporar 2.700 metges, 2.000 mestres, 500 mossos, 150 bombers, i 300 persones per a l'Agència Tributària, una altra de les estructures d'estat a les quals s'ha referit. El partit que és més a prop de donar suport als comptes del govern és la CUP, tot i que encara queden esculls per solucionar, com un hipotètic augment de l'IRPF que afecti a les grans rendes. Tot i així, CSQP també s'asseurà a negociar els comptes del govern. Com la CUP, també demanarà aquest increment de l'IRPF.

Mentre els partits responen al discurs del president Puigdemont, centrat en l'obra de Govern, els diferents partits sobiranistes continuen les reunions als despatxos del Parlament, per aconseguir tancar una proposta unitària sobre un referèndum d'autodeterminació. L'objectiu de les forces sobiranistes és sumar 83 diputats a favor del dret a decidir, encara que sigui amb dues proposicions diferents, una entre Junts pel Sí i la CUP i una altra entre el partit de Puigdemont i CSQP. La votació de les proposicions de resolució se celebrarà demà.

stats