Política 28/03/2015

David Fernàndez, Isabel Vallet i August Gil Matamala tancaran la llista de la CUP-Capgirem Barcelona

El diputat de la CUP afirma que la seva proposta de full de ruta ha tingut "bona acceptació" a ERC, ICV i CDC

Laia Vicens
2 min

BarcelonaAmb el lema d'"Entrem amb força", la candidatura de la CUP-Capgirem Barcelona que encapçala Maria José Lecha s'ha presentat oficialment aquest dissabte. En un acte al Mirador d'Horta, s'han presentat els principis polítics del programa electoral i una de les incògnites que encara quedava per resoldre: els últims llocs de la llista, que reservats per a personalitats rellevants que dónen suport a la candidura simbòlicament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la llista de la CUP la tancarà l'advocat August Gil Matamala, que ja va tancar la llista electoral de la CUP al Parlament de Catalunya el 2012 (juntament amb Oleguer Presas i Julià de Jòdar), i els diputats al Parlament Isabel Vallet i David Fernàndez. Com a suplent també hi figura Xavi Monge, qui va ser el cap de llista per Barcelona el 2011.

Els eixos programàtics passen per tres idees clau, segons Lecha: "Pa, sostre i llibertats". Per això, des de la CUP reivindiquen un pla de xoc "immediat", que respongui a la "urgència" que tenen moltes famílies barcelonines per fer front a les necessitats bàsiques. En el terreny de la llibertat, la CUP demana poder decidir com ha de ser la ciutat "més enllà d'una reproducció mercantil i privatitzada", així com fer "auditories municipals i supramunicipals", per fer que els "barris entrin a les institucions, i no les institucions als barris". En aquest sentit, recorden que el consistori barceloní és una de les institucions "més opaques" que hi ha.

A més, Lecha ha afirmat que Barcelona s'ha de comprometre a "endegar un procés constituent de base", que faci de la independència de Catalunya la via per articular un projecte "al servei de les classes populars". Aquest procés constituent hauria de néixer des del municipalisme i hauria de tenir un caire "social, independentista i feminista".

"Bona acceptació" del full de ruta de la CUP

En una atenció als mitjans prèvia a l'acte, el diputat de la CUP David Fernàndez ha afirmat que el full de ruta de la CUP, que la setmana passada es va presentar a Manresa, ha tingut una "bona acceptació" entre ICV, CDC, ERC i altres entitats. Fernàndez ha insistit en què les eleccions del 27-S han de tenir un "triple" sentit plebiscitari que permeti recuperar la sobirania política davant d'un "Estat demofòbic", la sobirania econòmica que faci front als "devoradors carronyaires" de les elits empresarials i una sobirania popular que "retorni" al poble la capacitat de decidir.

El diputat 'cupaire' no s'ha volgut mullar sobre si Unió farà un gir cap a l'independentisme, però ha avisat que la "proposta confederal" que plantegen és "impossible", perquè no hi ha a Espanya, ha dit, "cap sistema britànico-escocès" que faci pensar que Madrid obrirà la porta a fer un referèndum sobre la independència de Catalunya. Per això, la CUP aposta per "la via unilateral" amb l'única condició de "no renunciar, no diluir i no dilatar" el procés.

stats