Política 27/07/2016

La Fiscalia investiga el germà de Felip Puig per contractar empreses de la família Pujol

La CUP va denunciar el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, per fer adjudicacions "al marge de qualsevol procediment administratiu"

Efe
2 min
Oriol Puig sortint de la Ciutat de la Justícia després de declarar com a imputat per blanqueig de capitals (3 d'octubre de 2014)

BarcelonaLa Fiscalia de Barcelona investiga el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, germà de l'exconseller Felip Puig, per adjudicar contractes a quatre empreses afins a l'entorn de CDC. Una d'elles està vinculada al fill de Jordi Pujol, Pere Pujol Ferrussola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La investigació s'ha obert arran d'una denúncia de la CUP a la Diputació de Barcelona el 7 de juliol, en què s'acusava el germà de Felip Puig dels delictes de prevaricació i frau per l'adjudicació d'aquests contractes. La denúncia també afecta als administradors de quatre empreses vinculades al director del Servei Meteorològic de Catalunya.

En la seva denúncia, la CUP considera que des de l'arribada d'Oriol Puig al Servei Meteorològic de Catalunya l'any 2011 s'han anat fent una sèrie d'actuacions "per afavorir empreses" amb les quals compartia "interessos lucratius", i també s'ideaven projectes que "de forma inicial eren clarament inviables però que tenien com a finalitat desplaçar diners públics cap a determinades societats mercantils".

Entre els projectes, es preveia la construcció d'un centre meteorològic en el cim de la muntanya del Turó de l'Home, en el massís del Montseny, tot i que la zona forma part del Pla Especial de Protecció del Montseny des de l'any 2009, cosa que fa que estigui subjecta a importants restriccions urbanístiques.

La CUP creu que Oriol Puig, tot i que sabia que el projecte no es podia materialitzar, va promoure tràmits administratius per justificar "desplaçaments patrimonials il·lícits" en una finca propietat del Ministeri de Defensa i no de la Generalitat. Segons els cupaires, l'objectiu que perseguien era "revestir d'aparença de legalitat la contractació d'estudis jurídics i mediambientals d'alt cost per beneficiar empreses afins".

Dues empreses de l'òrbita Pujol implicades

Segons s'especifica en la denúncia, l'any 2013 Puig hauria subscrit un conveni amb la Diputació de Barcelona que va comportar que més de 248.000 euros anessin a parar a quatre empreses. Entre elles, hi havia Entorn SA, vinculada a Carles Sumarroca Coixet i a Pere Pujol Ferrussola, i Ubbu Arquitectura SLP, vinculada a Oriol Pujol. A les altres dues empreses (Engiteam Enginyeria SL i Enginyers Consultors Barenton SL), la CUP considera que se'ls va adjudicar "unes fictícies necessitats d'estudis".

En l'escrit davant la Fiscalia, la CUP demana que s'investigui al director del Servei Meteorològic de Catalunya i a les empreses adjudicatàries de contractes, perquè considera que les seves decisions "estan preses al marge de qualsevol procediment administratiu". Per tot això, reclama que se'ls hi imposin les penes i sancions que els hi corresponen i "el rescabalament de la totalitat dels fons públics rebuts".

stats