Política 02/09/2015

Foment alerta que el procés genera “tensió i màxima preocupació”

Ara
2 min
Joaquim Gay de Montellà, el president de Foment, és un defensor de la tercera via.

BarcelonaFoment rebutja de ple el caràcter plebiscitari del 27-S. Així ho va deixar clar ahir en un manifest que, tal com va avançar l’ARA, defensa que el projecte sobiranista d’algunes candidatures “genera tensió i màxima preocupació des de la perspectiva econòmica i empresarial”. “És òbvia la incertesa empresarial davant aquest debat polític, que posa en qüestió la pertinença a la Unió Europea i a la zona euro amb totes les conseqüències que això té per al sistema financer català, entre d’altres”, assevera el text, coherent amb les dures crítiques al procés que ha anat llançant últimament el president de la patronal de les grans empreses, Joaquim Gay de Montellà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tot això, Foment reclama que s’entenguin els comicis del 27-S com unes meres eleccions autonòmiques, “que és exactament el que disposa el document de convocatòria formal”, per tal de conformar un govern que se centri a aplicar unes “polítiques econòmiques, socials i culturals millors que garanteixin el progrés i benestar de tots els ciutadans”. Així, el manifest reclama que aquest futur executiu es formi “dins del marc legal” per tal de garantir la “seguretat jurídica” i l’estabilitat.

D’aquesta manera, la patronal inclou un seguit de propostes que reclama que els partits assumeixin en els seus programes, entre les quals la supressió de l’últim tram de l’IRPF per a les rendes més altes i de l’impost sobre el patrimoni, la reducció de l’impost sobre successions, grans consensos en sanitat, educació i activitat econòmica, la simplificació administrativa, més col·laboració público-privada en els serveis públics, la consolidació de les polítiques de recerca i investigació, donar suport al sector industrial consumidor d’energia o fomentar l’esperit empresarial en tot el sistema educatiu. Malgrat tot, Foment -organització defensora d’una tercera via per encaixar Catalunya a Espanya- també inclou reivindicacions de cara a l’Estat, com “l’impuls necessari i urgent del corredor mediterrani”, la gestió individualitzada d’infraestructures com l’aeroport del Prat o la supressió de les diputacions per integrar-les a la Generalitat.

Rèplica del Govern

La portaveu del Govern, Neus Munté, va recordar que Foment havia manifestat anteriorment el rebuig al “discurs de la por i les amenaces” i, en tot cas, va subratllar que l’empresariat és plural, en relació al manifest de suport al procés que demà presentaran la majoria d’associacions empresarials i cambres de comerç catalanes. En tot cas, la Cambra de Comerç de Barcelona va exposar a Efe que no participaria en aquest acte, tot i donar suport al document, ja que podria tenir caràcter “electoral”.

Per la seva banda, el president de C’s, Albert Rivera, i els candidats del PSC, Miquel Iceta, i del PP, Xavier García Albiol, van aplaudir la iniciativa de Foment. “M’alegro que hi hagi qui expliqui què pot passar amb el procés”, va dir Rivera.

stats