Política 31/08/2017

Marta Rovira: "La setmana que ve és ideal per aprovar la llei del referèndum"

Forcadell justifica no haver tramitat les lleis de desconnexió per la situació "d'absoluta anormalitat"

Ara
3 min
La portaveu parlamentària de JxSí, Marta Rovira, a la sala de premsa del Parlament

BarcelonaLa portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha assegurat aquest dijous a RAC1 que "la setmana que ve és ideal" per aprovar la llei del referèndum. Segons Rovira, el moment és idoni per "tenir a punt tots els recursos que han de convocar el referèndum" però ha deixat de banda, per ara, la llei de transitorietat, malgrat recalcar que s'aprovarà abans de l'1 d 'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la portaveu de Junts pel Sí, el govern ho té "tot a punt" per fer la votació: "Només fa falta el decret de convocatòria i el sorteig per elegir els membres de la mesa". En el mateix sentit s'ha expressat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a Catalunya Ràdio, en assegurar que tant la llei del referèndum com la de transitorietat es tramitaran "pròximament".

Carme Forcadell està assenyalada per tots els grups de l'oposició, tret de la CUP, per no haver discutit a la mesa del Parlament la tramitació d'ambdues normes, registrades pels grups independentistes. La presidenta de la cambra, però, ha justificat la seva decisió adduint la situació "d'anormalitat" que, ha denunciat, planteja l'estat espanyol per impugnar que es pugui avançar en el full de ruta cap al referèndum. "Jo faré el que diguin els grups parlamentaris. Estem treballant perquè es puguin expressar lliurement", ha subratllat.

La presidenta del Parlament ha denunciat una vegada més la "judicialització" de la política catalana i ha defensat la "sobirania" de la cambra. "No permetrem que la censura entri al Parlament", ha afirmat Forcadell, crítica amb la suspensió de la lectura única com a via de tramitació de lleis per part del TC. "Espero que portin l'advertiment als altres 14 parlaments autonòmics", ha expressat, i ha lamentat que es "jutgin intencions". Encara amb la incògnita de quina serà la fórmula per tirar endavant la llei del referèndum i la de transitorietat, Forcadell ha assegurat que es "complirà el reglament".

"Legalitat absoluta respecte a l'1 d'octubre", ha sentenciat, per la seva banda, Rovira: "Volem obrir una via que ens doni suport en l'àmbit internacional que forma part d'un ordenament jurídic espanyol on no hi ha cap ordre ni costum que prohibeixi l'exercici del dret a l'autodeterminació". A partir de l'aprovació de la llei del referèndum, ha assegurat que "hi haurà molta transparència i la gent sabrà on haurà d'anar a votar".

Una tercera causa?

Que la justícia espanyola obri una altra causa contra la presidenta de la cambra si permet el debat de les lleis que han de donar cobertura legal al referèndum i a la transició cap al nou estat és una possibilitat que no l'"espanta". "A ningú li agrada anar als tribunals, però estic contenta perquè estic convençuda que l'1 d'octubre votarem", ha reblat. Preguntada per una possible inhabilitació del seu càrrec, així com dels altres membres de la mesa sobiranistes, que deixés José María Espejo-Saavedra, el representant de Cs, com a nou president de la cambra, Forcadell ha contestat que és un escenari que veu "impossible". "Seria realment un frau i no crec que el govern espanyol s'ho pugui permetre".

Tanmateix, s'ha mostrat disposada a rebre una tercera causa -en té dues d'obertes per haver permès el debat de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, així com el de dues resolucions a favor del referèndum. "Si és el preu que he de pagar per fer la meva feina, doncs el pago", ha sentenciat.

stats