Política 13/12/2016

Membres d'ERC i En Comú Podem donen suport als detinguts per la crema de les fotos del rei

La CUP diu que tornarien a estripar fotos del rei en nom de la llibertat d'expressió i insisteix a demanar la dimissió de Jordi Jané

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
La diputada de la CUP Anna Gabriel aquest dimarts en la seva arribada a la concentració davant l'Audiència Nacional en defensa dels detinguts per cremar fotos del rei

MadridUna vintena de diputats, senadors i representants polítics de la CUP, ERC i En Comú s'han concentrat aquest matí davant l'Audiència Nacional de Madrid en solidaritat amb els detinguts per la crema de fotos del rei. El portaveu dels 'comuns' a la capital espanyola, Xavier Domènech, s'ha unit a la concentració un cop ha arribat el bus d'Alerta Solidària retingut a Alcalá de Henares durant dues hores i mitja. Allà han detingut els 2 investigats per la crema de fotos que encara no havien sigut detinguts pels Mossos, Nora Miralles i Roger Santacana.

CUP

Gabriel es referma a demanar la dimissió de Jané

La diputada de la CUP Anna Gabriel, que va viatjar ahir a la nit fins a Madrid, durant la concentració s'ha refermat a demanar la dimissió del conseller d'Interior, Jordi Jané, per haver decidit que els Mossos s'infiltressin a la manifestació de la Diada i identifiquessin als avui detinguts, que des de les 09.00 h declaren a l'Audiència Nacional després d'haver desobeït dimecres passat i no haver-se presentat a la declaració per videoconferència.

Segons han informat fonts de l'Audiència, els 2 detinguts han sigut traslladats a Moratalaz i tot seguit els han portat a declarar al centre de Madrid. Gabriel ha volgut traslladar el seu "escalf" als detinguts i ha carregat contra el conseller d'Interior. "Si avui no podem estar treballant per a l'alliberament dels Països Catalans és per culpa del senyor Jané, que va decidir actuar d'ofici i identificar les companyes [sic] per fer una crema simbòlica de la imatge de la monarquia", ha dit en declaracions als mitjans. La portaveu de la CUP ha lamentat la "pèrdua de temps i d'energia" que, segons el seu punt de vista, els està fent perdre el senyor Jané.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Benet Salellas ha assegurat que els anticapitalistes no tenen por i que tornarien a cremar fotos en nom de la llibertat d'expressió. "En qualsevol societat que es vulgui democràtica, la llibertat d'expressió és un dret fonamental", ha dit. "Si Millo ho vol portar a la Fiscalia, que ho porti on vulgui; és l''operació diàleg'", ha afegit.

Salellas ha criticat que els Mossos actuessin d'ofici: "És poc coherent amb el mandat democràtic que té el Govern", ha dit, i ha assegurat que "la policia no actua amb la mirada que es mereix el moment polític actual", ha afegit.

ERC

Demana la compareixença de Zoido al Congrés

Els representants d'Esquerra -la majoria senadors- no han volgut entrar en aquest terreny i s'han limitat a defensar que eren a la concentració com a "independentistes" i en "solidaritat" amb els companys de la CUP, ha dit la senadora Mirella Cortés.

D'altra banda, ERC sol·licitarà la compareixença parlamentària del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, perquè expliqui com la policia ha detingut els dos activistes de la CUP que viatjaven a l'autocar solidari i, sobretot, per què ha identificat la trentena de persones que hi viatjaven. Així ho ha dit el portaveu d'ERC al Senat, Santiago Vidal, que no ha posat cap objecció a la detenció de Miralles i Santacana, però sí a la manera en què han sigut tractats els altres ocupants de l'autobús.

En Comú Podem

Asseguren que la llibertat d'expressió no pot ser un delicte

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha volgut donar el seu suport a les persones detingudes i ha manifestat que "la llibertat d'expressió en cap cas pot ser un delicte ni portar la gent a l'Audiència Nacional". En aquest sentit ha recordat que si no és delicte cremar la bandera dels Estats Units tampoc té sentit que ho sigui cremar una foto del rei.

El diputat d'En Comú Marcelo Expósito ha denunciat que han sigut detinguts per un "delicte d'opinió" per ser "crítics" amb la Corona, i que és "totalment improcedent" que avui siguin a l'Audiència. En la concentració també hi havia 2 representats de l'ANC a Madrid.

Els manifestants tenen previst quedar-se fins que acabi la declaració dels 5 investigats. Confien que avui mateix puguin tornar a casa amb el bus d'Alerta Solidària. Fonts de l'Audiència no descarten que el retinguin un dia més.

El número dos de Podem, Íñigo Errejón, va donar suport ahir a la CUP en un missatge a Twitter. Avui no era a la concentració.

PSC

Critiquen "l'excés de gesticulació" de la CUP i també de PP i C's

Des del PSC, la portaveu parlamentària, Eva Granados, ha criticat tant l'"excés de gesticulació" de la CUP com la dels grups -en referència a PP i C's- que "contribueixen a alimentar aquestes dinàmiques". "No som partidaris de fer escalar el conflicte ni de seguir gesticulant. Ens agradaria que hi hagués una rebaixa del to i que fos compatible el respecte institucional -i trencar fotografies del cap d'estat no ho és- amb la llibertat d'expressió. Que féssim lleis enlloc de gesticular i gesticular i gesticular", ha reflexionat.

Granados ha lamentat que aquesta setmana, quan Catalunya hauria d'afrontar el debat dels pressupostos, “l'agenda política i parlamentària estigui focalitzada en l'eix identitari”. “Ens agradaria que Catalunya fos un país normal”, ha dit irònicament Granados, fent referència al lema d'Òmnium Cultural per la independència. “Un país normal parla dels que s'ho estan passant malament i de com afrontem les desigualtats”, ha afegit la portaveu socialista.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, s'ha referit al fet que un dels independentistes detinguts per cremar fotografies del rei sigui Aitor Blanc, regidor de Som Gramenet. Malgrat deixar clar que respecta les decisions i manera de fer política d'aquest regidor, ha insistit que no les comparteix i que, en tot cas, ha de ser responsable i acatar les conseqüències que se'n derivin. "Es pot gesticular, però se n'han d'assumir les conseqüències [...] i no comparèixer en seu judicial té conseqüències".

stats