Política 27/08/2016

La CUP proposa el RUI per al juny del 2017

El PDC exigeix als anticapitalistes que deixin de posar “traves” i aportin “solucions” al procés

Núria Orriols
3 min
Gabriela Serra, en un míting a l'Hospitalet

BarcelonaDesprés que el vicepresident, Oriol Junqueras, s’obrís aquesta setmana a incloure una partida en els pressupostos per al referèndum unilateral d’independència (RUI) i l’ANC anunciés que el nou instrument es convertiria en la reivindicació de la Diada, ahir la CUP va anar més enllà i va situar el referèndum el juny de l’any que ve. La diputada cupaire Gabriela Serra va suggerir en una entrevista a RAC 1 que el RUI serà el “mecanisme democràtic unilateral” que inclouen les conclusions de la comissió del procés constituent i servirà per culminar el procés d’independència. “És la conseqüència lògica”, va dir, i es va mostrar convençuda que el referèndum serà un “element substancial per mobilitzar massivament” el país malgrat que de moment no és un element compartit per tot el sobiranisme. Tot i estar avalat per les bases de l’ANC, la CUP i Demòcrates de Catalunya, ni ERC ni el Partit Demòcrata (PDC) tenen un posicionament oficial sobre el referèndum, encara que tots s’han mostrat oberts a parlar-ne. Catalunya Sí que es Pot ja l’ha rebutjat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cupaire Serra va deixar clar, en tot moment, que qualsevol modificació del full de ruta dependrà de les converses que la CUP mantindrà a partir de la setmana que ve amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Ara bé, es va mostrar optimista per la predisposició de la conselleria d’Economia -pilotada per ERC- d’incloure una partida pressupostària per al referèndum. “No crec que el senyor Junqueras hagués gosat dir públicament que això anirà als pressupostos si no ho tinguessin parlat”, va afirmar, i va dir que creu que el PDC “està en el camí” d’acceptar-lo. Les declaracions de la cupaire no van agradar a la direcció de la nova CDC, ja que no hi ha unanimitat interna sobre la idoneïtat del RUI -el conseller Santi Vila s’hi ha mostrat especialment bel·ligerant- i creuen que la qüestió de confiança és la primera estació.

La coordinadora del partit, Marta Pascal, des de les Festes de Sants de Barcelona, va equiparar el RUI a una “trava” i va implorar a la CUP que no lliguessin la consulta vinculant sobre la independència amb la qüestió de confiança. Si s’acaba introduint el RUI en el full de ruta per substituir les eleccions constituents, previstes per al setembre de l’any que ve, serà per “consens” de tots els actors, va afirmar Pascal, que va lamentar que la dinàmica dels anticapitalistes sigui “posar condicions i marcar el calendari” quan només tenen deu diputats al Parlament. “La qüestió de confiança és un sí o un no, i afegir-hi elements com el RUI és desafortunat”, va remarcar. “Ser o no ser” en el procés, per a Pascal, no va de “condicions” sinó de “coherència política”.

Una condició “sine qua non”

A banda de les crítiques per voler incloure el referèndum d’independència en el full de ruta, Pascal també va avisar els cupaires que la qüestió de confiança i els pressupostos del 2017 aniran lligats. “Serà condició sine qua non ”, va dir la també diputada de Junts pel Sí. Fonts de la CUP no es tanquen de moment a vincular els dos debats, tot i que remarquen que prefereixen debatre-ho per separat perquè “són dues coses diferents”. Segons els cupaires, la seva voluntat és escoltar primer en quin marc es vol moure Puigdemont i si realment vol incloure els comptes en el paquet de la qüestió de confiança. Si és així, afegeixen les mateixes fonts, la CUP “veurà com ho entoma”. En tot cas, abans de la qüestió de confiança, el primer repte de l’independentisme serà la mobilització per a la Diada.

stats