Política 20/01/2015

Gemma Ubasart (Podem): "Una via unilateral cap a la independència és un carreró sense sortida"

La candidata a la secretaria general de Podem Catalunya afirma que el poble català s'ha d'expressar en un referèndum i assegura que les del 27-S seran unes "eleccions anticipades més"

Ara
2 min

BarcelonaLa responsable de la Secretaria de Plurinacionalitat de Podem i candidata a la secretaria general de la formació a Catalunya ha afirmat aquest dilluns a l'ARA que el pacte CiU-ERC, amb l'horitzó electoral del 27 de setembre, ha conduït Catalunya a "un carreró sense sortida". "En el 9-N hi va haver components de desobediència, però no hi va haver desobediència institucional", ha expressat Ubasart, que ha recordat que ni CiU ni ERC van "ser capaços de desobeir el Tribunal Constitucional ni les lleis espanyoles". Per aquest motiu, l'aspirant a presidir Podem a Catalunya ha expressat que el país es troba en un atzucac. "Creiem que un escenari unilateral [d'independència] és un carreró sense sortida".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ubasart ha assegurat que els comicis del 27-S "són unes eleccions anticipades més" i entén que el poble català s'ha de poder expressar en un referèndum sobre la independència i "no de manera indirecta a través dels seus diputats". També ha recordat que Podem es presentarà en solitari a la cita electoral de la tardor, al contrari del que passarà a les municipals a Barcelona, on el partit confluirà en una candidatura amb Guanyem, ICV i Procés Constituent. Ubasart també ha subratllat que Podem no és un partit independentista, sinó que defensa "el dret a decidir", i ha destacat que així ho defensarà en el programa del 27-S. Sobre la possibilitat que sigui la candidata de la formació en les pròximes eleccions al Parlament, la politòloga ha apuntat que no s'ho ha plantejat, tot i que prioritza bolcar-se en la tasca "de construir el partit a Catalunya".

ERC "no és casta"

Tot i subratllar que Podem no és un partit "independentista", Ubasart ha deixat clar que no posa en dubte "l'ADN transformador" d'ERC. Malgrat mantenir "discussions estratègiques dures" amb els republicans, Ubasart reconeix que al llarg de la història han pogut jugar un "paper clau en l'avenç en drets socials i polítics". ERC "no és casta", ha afegit.

Pel que fa a la CUP, Ubasart ha volgut marcar distàncies. Ha retret a la formació de l'esquerra independentista que "prioritzi el debat nacional" i que no descarti "arribar a algun tipus d'acord" amb CiU. "Nosaltres sí que tenim una línia vermella molt clara: amb CiU no es va enlloc", ha remarcat.

stats