Política 18/09/2017

El Govern presenta davant el Suprem el recurs contra la intervenció de les finances de la Generalitat

El tribunal té 10 dies per decidir si suspèn les mesures de control per part del ministeri d'Hisenda

Ara
2 min
Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat.

Barcelona / MadridAbans que acabés el termini de 48 hores que el govern espanyol va donar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el Govern ha presentat aquest dilluns davant del Tribunal Suprem un recurs contenciós per impedir que l'executiu que presideix Mariano Rajoy li intervingui els comptes. El recurs presentat per l'executiu català inclou una petició de suspensió de l'aplicació d'aquest acord, és a dir, de mesures cautelars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop fet arribar el recurs al Suprem, el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remès una carta al secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández Moya, en el qual li fa saber l'inici de tramitació d'aquest recurs però també li fa saber que l'objectiu és aconseguir la suspensió de la intervenció i consideren que només amb la presentació del recurs ja queda suspesa cautelarment.

Tot i això el Tribunal Suprem té 10 dies per decidir-se abans de suspendre la intervenció cautelarment. Segons han aclarit des del mateix tribunal com que el recurs presentat pel govren català sol·licita la suspensió "cautelar" i no "cautelaríssima" el tribunal ha de donar trasllat a les parts implicades perquè presentin alegacions. Això implica obrir una tràmit de suspensió i que s'hagi d'informar l'Advocacia de l'estat i, per tant, no s'espera resposta en els propers dies.

De fet, el Tribunal té fins a 10 dies per pronunciar-se ja que la Generalitat no ha sol·licitat la suspensió cautelaríssima sinó cautelar. Si hagués optat pel primer tipus de recurs, el Suprem hauria tingut només 48 hores per decidir.

Divendres, després que dijous el vicepresident català, Oriol Junqueras, li fes saber per correspondència que ja no li certificaria més en què es gasta o es deixa de gastar els diners del Govern, Montoro va anunciar la intervenció absoluta de la Generalitat. En concret, prendre a la Generalitat la capacitat de pagar els serveis bàsics, impedir-li demanar cap crèdit o pagar-ne de pendents i controlar en tot moment el que li queda per pagar dels pressupostos.

Aquest dilluns Junqueras ha acusat el ministeri d'Hisenda de portar al "col·lapse total" les administracions si es persisteix en el control de les nòmines i factures de l'executiu català. En una entrevista a RAC1, Junqueras ha dit: "Això ens portarà al col·lapse de totes les administracions. Com s’ho faran per validar factura per factura?". El vicepresident ha considerat "irresponsable" aquesta posició del govern espanyol i ha reiterat que la Generalitat presentarà un recurs contenciós administratiu per evitar que s'intervinguin les seves finances.

stats