SETEMBRE DECISIU
Política 30/08/2016

El Govern arrenca el curs pendent del full de ruta i els comptes

Abans que amb la CUP, Puigdemont es reunirà amb Junqueras per la qüestió de confiança

Núria Orriols
2 min
Puigdemont i Junqueras no tindran avui la reunió habitual de després del consell executiu.

Barcelona“El president busca un acte de confiança política per posar el comptador a zero amb la CUP”. Així resumeixen fonts de Presidència l’actitud amb què afronta Carles Puigdemont la qüestió de confiança del 28 de setembre, en què mesurarà la fortalesa de la majoria parlamentària independentista al Parlament. En la línia del que ha expressat la portaveu del Govern, Neus Munté, al llarg de l’estiu, Puigdemont no vol que l’esquerra anticapitalista posi “condicions” sinó un compromís d’estabilitat parlamentària que inclogui també els pressupostos del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament avui el Govern torna de vacances amb l’habitual reunió dels consellers de dimarts al matí, que ha de revisar el full de ruta independentista pendent. Sobre la reunió planarà l’actualitat política que ha bullit aquests mesos -la qüestió de confiança, els pressupostos i el referèndum unilateral d’independència (RUI)-. Segons les fonts consultades, l’executiu no abordarà específicament el rumb polític a seguir a partir d’ara sinó que són el vicepresident, Oriol Junqueras, i el mateix Puigdemont, que mantenen un contacte permanent sobre com afrontar la cita del 28 de setembre, els que ho han de consensuar. No hi ha diferències -segons els consultats- entre Junqueras i Puigdemont sobre la qüestió de confiança ni tampoc, tal com ja han dit públicament, en el fet que la CUP s’ha de comprometre en l’aprovació dels comptes. Abans de la reunió entre Puigdemont i l’esquerra anticapitalista, el president i Junqueras es trobaran per acabar de tancar tots els serrells. Una trobada que no es produirà avui, tot i que cada dimarts mantenen una trobada després del consell executiu, per qüestions d’agenda del president.

La reunió amb la CUP

Ara per ara des de Presidència asseveren que no hi ha una data fixada per a la reunió entre el president de la Generalitat i la CUP, tot i que la diputada Anna Gabriel va anunciar fa uns dies que seria en els últims dies del mes d’agost. Ahir Munté obria la porta que la trobada es pogués fer també la setmana que ve. Munté va avançar a TV3 que hi hauria contactes amb altres grups parlamentaris però que l’executiu no renunciarà al full de ruta independentista. Fonts de Junts pel Sí asseguren que hi ha un contacte freqüent amb els dirigents de l’esquerra anticapitalista i que ja se’ls ha ofert parlar dels comptes. Una mà estesa que la CUP prefereix encaixar després de la trobada amb Puigdemont.

Qui va criticar ahir els cupaires va ser la coordinadora del Partit Demòcrata, Marta Pascal, que va exigir-los no posar condicions a l’estabilitat. En aquest sentit, va situar qualsevol modificació del full de ruta després de la qüestió de confiança i els pressupostos. Un tempo que fonts republicanes no veuen tan clar. Per això ahir demanaven “prudència” a l’hora de marcar el calendari. Pascal va fer aquestes declaracions des de la nova seu del partit, on s’han traslladat des del local del carrer Còrsega que fins ara era el local de la vella CDC.

Les al·legacions al TC

Junts pel Sí es reunirà dimecres per valorar si cal presentar al·legacions al Constitucional i defensar les conclusions de la comissió del procés constituent després que l’alt tribunal amenacés de susupendre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La decisió la prendrà dijous la mesa de la cambra.

stats