Política 06/10/2016

El Govern convocarà 7.000 places de funcionaris el 2017

El cos de mossos i mestres no s’ampliava des del 2011

Gerard Pruna
2 min
El Govern preveu que els pressupostos del 2017 incloguin la creació de 500 noves places per a Mossos d’Esquadra, un cos que no amplia la seva plantilla des del 2011.

BarcelonaSuperada la qüestió de confiança i encarat el debat de política general, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va posar ahir en el punt de mira el pròxim gran repte del seu executiu: els pressupostos del 2017. En un discurs farcit d’al·lusions a tot el que podria fer Catalunya si disposés d’un estat propi, Puigdemont es va reservar un anunci sobre com seran els pròxims comptes de la Generalitat, que el Govern preveu presentar en les setmanes següents. Els pressupostos del 2017, que el Govern vol que siguin els últims autonòmics, i que haurà de negociar amb la CUP, preveuran la convocatòria de 7.000places de funcionaris. No va ser l’única xifra d’un debat que Puigdemont va voler centrar gairebé exclusivament en la gestió del dia a dia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Metges, mossos i mestres

Des del 2011 no creixia la plantilla d’empleats públics

L’anunci del president de la Generalitat vol simbolitzar que es reverteixen les retallades i es trenca la dinàmica dels últims anys. Des del 2011 no es convocaven places per ampliar la plantilla de professors i de mossos d’esquadra, mentre que en el cas de l’Institut Català de la Salut (ICS) no passava des del 2010. Puigdemont va concretar que de les 7.000 noves places 2.500 seran per a metges i infermers, 2.000 per a professors, 500 per a mossos d’esquadra, 150 per a bombers i 300 seran per a personal tributari.

Sense fuga d’inversions

Marxen més empreses de Madrid que de Catalunya l’últim any

En un discurs que va voler desmuntar alguns dels tòpics que s’utilitzen per combatre l’independentisme, Puigdemont va negar que Catalunya pateixi una fuga d’empreses. Segons va dir, l’últim any n’han marxat 949, “menys de les que van marxar de Madrid”. A més, el president va destacar que des del 2012, “any d’inici del procés”, Catalunya lidera la creació d’empreses: se n’han format 16.000 en l’últim any.

Les oficines a l’exterior

Cada euro invertit en oficines implica un retorn de 75 euros

Un altre argument que va intentar rebatre Puigdemont ahir va ser el que fa referència al cost de la presència de Catalunya a l’exterior. Puigdemont va assegurar que per cada euro invertit en una de les 36oficines exteriors -que actuen en més de 90 països- s’obtenen 49 euros en exportació i 26 euros en inversió estrangera.

Salari mínim: 1.000 euros

Complir amb els estàndards de la Carta Social Europea

Un dels àmbits en què la Generalitat no disposa de tot el marge de maniobra que voldria és el laboral. Ahir Puigdemont va reiterar l’objectiu d’instaurar un salari mínim de 1.000 euros al mes en la línia dels estàndards de la Carta Social Europea. A més, va presumir d’haver convertit -a través de requeriments a partir d’inspeccions de treball- 4.777 contractes temporals en indefinits.

3.660 habitatges cedits

11 milions d’euros recaptats a través de l’impost als pisos buits

També en matèria d’habitatge Puigdemont va presumir de xifres. Tot i la suspensió que va fer el Tribunal Constitucional de les lleis sobre emergència habitacional, el Govern va xifrar en 3.660 els habitatges cedits pels bancs a la Generalitat. A més, s’han recaptat 11 milions d’euros amb l’impost sobre els pisos buits -també suspès-, que han servit per adquirir 324 habitages.

stats