XOC INSTITUCIONAL
Política 18/02/2016

El Govern no preveu alterar les funcions d’Exteriors per la suspensió del TC

Puigdemont descarta canviar el nom de la conselleria: "No deixarem d’intentar tenir relacions internacionals"

Oriol March
2 min
El conseller Raül Romeva aquest dimecres al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaEls serveis jurídics de la Generalitat segueixen treballant per redactar les al·legacions a la suspensió de les competències en matèria d'Exteriors de la conselleria que comanda Raül Romeva i, de passada, trobar la via per exercir-les durant els cinc mesos –com a màxim– reglamentaris en què aquestes competències es trobaran en guaret. L'opció més factible que hi ha damunt la taula en aquest moment, segons fonts governamentals, és la de no alterar el funcionament actual i seguir exercint les competències "ordinàries" en matèria d’acció exterior. En altres paraules, els plans de l’executiu passen exercir unes competències que ja tenia en l’anterior legislatura la secretaria d'Afers Exteriors –no recorreguda pel govern espanyol– i que, segons han anat recordant els representants governamentals durant les últimes setmanes, estan reconegudes dins l'Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels escenaris que tenia partidaris dins del gabinet català era el de canviar de nom la conselleria, però avui ha estat descartat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en una entrevista a RAC1. "Ni tan sols posarem Tipp-ex a la seva targeta de visita [la de Romeva] allà on hi diu Afers Estrangers. No tenim per què canviar el nom", ha assenyalat Puigdemont, que ha reiterat –com ja va dir dimecres durant la sessió de control al Parlament– que la Generalitat "no deixarà de fer acció exterior i d’intentar tenir relacions internacionals". El president, en aquest sentit, s’ha mostrat "convençut" que el TC no trobarà motius per anul·lar la conselleria. Al departament se cita el precedent de la llei d’acció exterior, una part de la qual va veure aixecada la suspensió el passat juliol.

Què fer i què no

El Constitucional va deixar lliures els articles que fan referència a les delegacions exteriors, tot i mantenir el veto sobre les parts de la norma que tracten el paper de la Generalitat com a actor en la "diplomàcia" pública, cultural, econòmica i esportiva. En tot cas, però, es va aixecar la suspensió dels articles que promouen "la màxima projecció exterior de Catalunya i la màxima promoció a l’exterior dels seus interessos" i el "posicionament del país davant la UE i la participació de la Generalitat a les institucions europees". Uns articles que s’esgrimiran per defensar la conselleria.

Mentrestant, el PP segueix amb la seva croda contra la projecció exterior de la Generalitat. "Si el president decideix saltar-se a la bartola [sic] les resolucions de la justícia i és partidari que l’estat de dret només funciona quan a ell li interessa o està d’acord amb els seus plantejaments, anem malament", ha apuntat el cap de files dels populars al Parlament, Xavier García Albiol, després de la reunió que els diputats del PP han mantingut a Girona.

De passada, Albiol ha aprofitat per brandar la reforma del TC que permet sancionar qui no compleix les seves sentències. "Si la Generalitat obvia la justícia, no ens quedarem de braços plegats", va advertir. La solució al cas és senzilla, segons els conservadors: dissoldre "immediatament" la conselleria de Romeva i cessar-ne els responsables.

stats