Política 19/10/2011

Griñán diu que el PER "no és un subsidi" i titlla el pacte fiscal de "reivindicació insolidària"

Assegura que la taxa de cobertura de la prestació d'atur és inferior a Andalusia que a Catalunya

Acn
3 min

MadridEl president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, ha rebutjat aquest dimecres les referències a la "cultura del subsidi" relacionades amb Andalusia, i ha apuntat que la seva comunitat rep "menys subsidis que altres comunitats autònomes, per exemple, en prestació d'atur, en què "la taxa de cobertura per desocupació d'Andalusia és menor que la de Catalunya". També ha afegit que malgrat el que "pensa la gent", el PER "no és un subsidi", sinó que "són obres d'interès local".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest marc, ha qualificat el pacte fiscal que reclama Artur Mas de "reivindicació insolidària" i ha apuntat la Constitució, que "és la norma bàsica amb què hem de conviure", fixa com a principi bàsic la "solidaritat" entre territoris. Griñán ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Madrid presentat pel ministre de Treball, Valeriano Gómez, on també ha assistit el seu predecessor i actual vicepresident territorial del govern espanyol, Manuel Chaves. El president autonòmic ha aprofitat la seva compareixença per instar el PSOE a convèncer-se que pot guanyar les eleccions, i ha abordat en preguntes dels periodistes qüestions relacionades amb el pacte fiscal de Catalunya, els subsidis a Andalusia i el Corredor Mediterrani.

"Si cadascú es queda el que recapta ens equivocarem"

Griñán ha rebutjat per "insolidari" el pacte fiscal per a Catalunya i ha recordat que "un dels principis bàsics d'ordenació de l'Estat és la solidaritat entre els territoris". Segons el president andalús, malgrat que "cadascú pot demanar el que més l'acomodi", Andalusia "l'únic que demana és que tots els espanyols siguem iguals visquem on visquem". "Nosaltres entenem que en un model de finançament l'important és la població i que es contribueix en la mesura de la riquesa de cadascú", ha dit, perquè aquest és un principi "que equilibra" i, per tant, "si fem compensacions fiscals o que cadascú es quedi el que recapti al seu territori ens equivoquem".

Diu que la gestió privada de la sanitat suposa una "fractura" del model

El president andalús també ha criticat la possibilitat d'obrir la sanitat pública a la gestió privada, com planteja el Govern. Segons Griñán, "si entreguem la porta de la sanitat o l'educació al sector privat, aquest escollirà rics i alumnes, sense cap mena de dubte", i "acabarà escollint fins i tot els tractaments". Aquesta opció, ha assegurat, implica una "fractura de la sanitat" perquè implica que hi haurà "una sanitat rica per a rics i pobra per a pobres".

"Andalusia rep menys subsidis que altres comunitats autònomes"

Griñán també ha rebutjat de ple les manifestacions que relacionen el seu territori amb la "cultura del subsidi" i ha fet referència a les manifestacions de Josep Antoni Duran i Lleida, que ha atribuït al "desconeixement". Segons el president andalús, "el que rep per subsidis Andalusia és menys del que reben altres comunitats autònomes" i "la taxa de cobertura per desocupació a Andalusia és menor que la de Catalunya". En aquest sentit, també ha afirmat que "la gent pensa que el PER és un subsidi", quan en realitat "no és un subsidi" sinó "obres d'interès local".

Aposta pels dos corredors però recorda que el central és "important" per a Andalusia

Griñán també ha abordat les connexions ferroviàries poques hores abans que el secretari de Transports de la Comissió Europea, Siim Kallas, faci públics els projectes prioritaris pel període 2012-2030. Segons el president andalús "el Corredor Central ha de desembocar necessàriament a Andalusia també, com el Corredor Mediterrani", però ha recordat que "hi ha moviments de població del centre cap al litoral, i l'interior s'està despoblant", per tant "una bona política territorial s'ha d'ocupar també de l'interior". En aquest sentit, ha recordat que l'eix central "és important" per a Andalusia perquè "d'Algesires a Madrid hi ha menys distància que d'Algesires a València" i, per tant, "el central també ha de tenir ramificació fins a Algesires, perquè si no, no fem res".

stats