EXCLUSIVA DE L'ARA
Política 01/07/2016

El senador Óscar Guardingo liderarà una altra candidatura a les primàries de Podem

El projecte, que portarà per nom 'Podem per guanyar Catalunya' i es presentarà la setmana que ve, suma integrants de la primera executiva del partit, del consell ciutadà i de càrrecs territorials. La candidatura se suma a la pugna entre Albano Dante Fachin, Jéssica Albiach i Raimundo Viejo

Joan Serra Carné
3 min
Óscar Guardingo ha integrat la llista d'En Comú Podem al Senat.

BarcelonaLes primàries de Podem Catalunya, programades per a aquest mes de juliol, faran emergir el debat intern que ha viscut la formació en els darrers mesos. Des que la secretària general Gemma Ubasart va abandonar el càrrec –amb dimissions posteriors a l'executiva–, el partit ha viscut una etapa d'interinatge que conclourà a l'estiu. Fins ara, ja han emergit diversos aspirants per assumir-ne la direcció, que han obert converses per madurar un possible pacte. És el cas d'Albano Dante Fachin i Jéssica Albiach, diputats de Catalunya Sí que es Pot, i en els pròxims dies oficialitzarà la seva candidatura Raimundo Viejo, diputat d'En Comú Podem al Congrés, tal com va avançar aquest dijous Europa Press. A la cursa per a la secretaria general s'afegirà un altre projecte, el que encapçalarà el senador dels 'comuns' Óscar Guardingo, acompanyat d'integrants de la primera executiva de Podem, del consell ciutadà i de càrrecs territorials. Aquest dissabte, el secretari d'organització estatal, Pablo Echenique, serà a Barcelona per parlar amb els aspirants a dirigir el partit a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La candidatura es presentarà, probablement, a finals de la setmana que ve amb el nom de 'Podem per guanyar Catalunya'. El nom del projecte ja indica la voluntat d'enfortir el partit pensant en el paper central que vol tenir la formació en una futura confluència de l'esquerra alternativa i, de retruc, en l'escenari polític català. Els seus impulsors, que en un primer moment donaven suport al manifest impulsat per Raimundo Viejo, entenien que havien d'articular una proposta pròpia, després dels "dubtes" mostrats pel diputat en la configuració de la seva candidatura. "Creiem, políticament, en un Podem de Catalunya, que aspiri a governar la Generalitat", exposen les veus consultades per l'ARA. Reivindiquen, també, el capital aportat per Podem en els triomfs electorals de l'esquerra alternativa, per la capacitat que té la marca lila d'interpel·lar les classes treballadores de les diverses corones metropolitanes.

"Reconstrucció del catalanisme popular"

En el manifest elaborat per la candidatura, al qual ha tingut accés aquest diari, se subratlla que Podem és una "peça clau en la reconstrucció del catalanisme popular". El text detalla que en la futura recomposició de l'espai de ruptura a Catalunya resultarà necessari que Podem doni resposta a dos reptes polítics: el primer, segons els firmants, "l'estancament del procés sobiranista", i el segon, "l'esfondrament de l'espai tradicional de les esquerres a Catalunya".

Els impulsors recalquen que la victòria d'En Comú Podem demostra que en "l'aliança i la confluència de forces diverses però amb objectius comuns hi ha la clau per continuar sumant i bastir candidatures guanyadores". Exposen, però, que el nou subjecte polític que sorgeixi d'aquesta confluència s'ha de basar en "la construcció d'un nou catalanisme popular integrador". El document especifica la voluntat de sumar dos moviments ciutadans, "el sobiranista i el social-popular", vinculat al 15-M i les mobilitzacions contra les retallades. I l'equip encapçalat per Guardingo entén que és "indispensable" que Podem sigui "un actor central dins d'una candidatura de majories", perquè és el "referent" de les "classes populars metropolitanes". La llista de 'Podem per guanyar Catalunya' estableix que el partit que sorgeixi de les primàries ha de ser "un subjecte amb entitat pròpiament catalana" que tingui un "paper fonamental en el procés de confluència" de l'esquerra alternativa.

La candidatura planteja visualitzar una "secretaria general coral", amb una terna integrada per Guardingo –que liderarà la llista de les primàries–, Sandra Daza (secretària general de Podem al Prat de Llobregat i regidora de 'Se Puede El Prat') i Ana Aroca (regidora de Molins Camina a Molins de Rei). Altres noms que integren la candidatura a la secretaria general són Celia Cánovas, senadora d'En Comú Podem per a la demarcació de Tarragona, i Yolanda López, secretària general de Podem al Vendrell. El projecte compta amb suports d'electes i de cercles del territori, del Baix Llobregat al Vallès Occidental, passant per Tarragona, Girona o les Terres de l'Ebre. També branda la complicitat de sectorials del partit.

Procés de primàries imminent

El calendari de les primàries s'activarà l'11 de juliol, quan els candidats podran començar a recollir avals i formar la seva llista, un termini que es tancarà el 17 de juliol. La publicació de les candidatures i llistes definitives serà el dia 20, i la campanya electoral es tancarà el 24 del mateix mes. El període de votació serà del 22 al 24 de juliol.

stats