Política 09/11/2013

Homs retreu al PP i al PSOE la seva "al·lèrgia" a la democràcia

El conseller de la Presidència demana a Rajoy una solució a les peticions del poble català

Acn
2 min
El Govern emplaça  Rajoy i Rubalcaba a oferir una alternativa

L'Espluga de FrancolíEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha dit que entén que la consulta incomodi el PP i el PSOE però ha qüestionat que els dos grans partits espanyols rebutgin un plantejament estrictament democràtic com és la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs s'ha preguntat per què populars i socialistes "tenen tanta al·lèrgia" a donar veu al poble català i ha lamentat que defensin la unitat d'Espanya al marge de la democràcia.

El conseller també ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que canviï les seves constants negatives vers Catalunya i que ofereixi una resposta democràtica a la demanda del poble català. Homs ha recordat que celebrar la consulta no és sinònim d'independència ni de la victòria del sí.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha volgut apel·lar a la democràcia després de les paraules del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, negant-se a qualsevol reforma dels capítols de la Constitució que fan referència a "la sobirania nacional del poble espanyol".

"Al segle XXI el destí de les persones i dels pobles s'ha de conduir d'acord amb les normes vigents però s'ha de donar una resposta democràtica al que es planteja democràticament", ha demanat. Homs confia que Rajoy abandoni, "algun dia", les constants negatives amb què respon a les peticions del poble de Catalunya i ofereixi una resposta "de base democràtica". "És inquietant perquè és una negativa a tot i sobre la base de negar les coses no es pot construir res i s'aboca a una crisi encara més gran", ha apuntat el conseller.

Homs ha recordat a Rajoy que es farà "molt difícil" per a un governant europeu justificar una negativa a una consulta democràtica. El conseller de la Presidència ha recordat que la celebració del referèndum "no és sinònim d'independència" ni d'una victòria del sí, sinó una oportunitat perquè cadascú fixi i defensi el seu posicionament. "No pressuposem cap resultat".

"Alguns no deixarem de dir el que ens agradaria però admetrem que altres facin altres propostes i que finalment es decideixi votant", ha demanat el conseller. "Pronunciaments que s'allunyen del reconeixement de l'expressió democràtica no es poden acceptar al segle XXI", ha afegit.

"Si les posicions que s'acosten entre els dos grans partits –PP i PSOE– són a favor de la unitat d'Espanya i al marge de la democràcia, quin és aquest compromís?", s'ha preguntat Homs. El conseller no entén "tanta por i angúnia" davant la possibilitat que el poble de Catalunya pugui expressar la seva voluntat a les urnes. "El PP i el PSOE tenen al·lèrgia a la democràcia i al fet que a Catalunya es pugui fer la consulta", ha apuntat.

D'acord amb Duran i Lleida

El portaveu del Govern i conseller a la Presidència s'ha mostrat "totalment d'acord" amb les reflexions del president d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, en la seva carta setmanal, on alertava del "ridícul" que faria el país sense un acord ampli per a la data i la pregunta de la consulta.

"És evident que ens hem de posar d'acord col·lectivament, i com a Govern fem una crida per ressaltar allò que ens uneix i no allò que ens separa internament", ha dit. "L'accent s'ha de posar en la unitat. Si no som capaços de construir-la i plasmar-la, seria fer el ridícul, i no tindria perdó de Déu", ha afegit.

stats