Política 05/10/2016

Iceta veu nerviós Puigdemont: "No serà que demà volen votar una cosa que saben que no podran fer?"

El líder socialista adverteix el president del Govern que l’amenaça d’un referèndum unilateral no afavoreix la via del diàleg

Marc Toro
3 min

BarcelonaFins el torn de rèplica en la sessió de tarda, el president del grup socialista, Miquel Iceta, no ha fet bandera de l’oposició del PSC al referèndum d’independència que vol impulsar el Govern. Iceta no creu que Carles Puigdemont hagi entomat bé les crítiques de l’oposició i li ha retret que s’hagi dedicat a respondre en funció "del que li aniria bé que li haguéssim dit i no pas en funció del que li hem dit". Per això, el líder socialista ha afirmat veure "nerviós" el president de la Generalitat. "No serà que demà volen votar una cosa que saben que no podran fer?", li ha preguntat en relació a la proposta de resolució que, conjuntament amb la CUP, deixarà per escrit el compromís amb el referèndum no pactat amb l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Amb l’amenaça d’un referèndum unilateral amb data no recuperarà la bona relació amb el govern d’Espanya. Entestar-se a tenir mala relació no em sembla el més adequat", li ha etzibat. De fet, el referèndum -en aquest cas la proposta acordada- ha servit a Iceta per retreure la manca d’interès del Partit Demòcrata i d’ERC en un canvi polític a Espanya. "Nosaltres potser no haurem acabat fent tot el que podríem haver fet per canviar de govern. Però, i vostès? Tots encaparrats en posar condicions impossibles i ens trobarem tots plegats amb la pitjor de les decisions", ha lamentat.

Prioritats equivocades del Govern

Al matí, el president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que "hi ha una fixació equivocada en les prioritats del Govern", que ha qualificat de "descompensades", i ha criticat que el seu principal objectiu sigui "la república catalana, on es resoldran de manera miraculosa tots els problemes de la ciutadania". En la seva intervenció després del discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el debat de política general, el líder socialista ha acusat l'Executiu de no treballar amb prou "eficàcia" per evitar un "trencament social" a Catalunya i l'ha acusat d'escudar-se en "l'ofec econòmic" d'Espanya.

"No cal que ens convenci que Mariano Rajoy no és bo per a Catalunya, però la seva obligació és governar Catalunya i fer-ho bé", ha dit Iceta a Puigdemont, a qui ha acusat de no gestionar bé els recursos dels quals disposa la Generalitat per tal de "nodrir l'argument de la separació". "Governi, president, govern al servei de tots [...] I no només d'aquells que comparteixen el seu full de ruta", ha afegit, per sentenciar: "Al Govern no li ha preocupat deixar gent enrere en la seva confrontació amb l'Estat".

Iceta ha arrencat la seva intervenció expressant la preocupació del PSC per la "imatge idíl·lica del país" que considera que Puigdemont ha exposat en el seu discurs i que "no es correspon amb la greu crisi econòmica que patim". El líder socialista ha criticat que el president no hagi fet "cap autocrítica" i li ha retret que no faci prou per reduir tot un seguit de problemes socials que van des de l'atur juvenil als desnonaments -Iceta ha recordat que Catalunya és el lloc de l'Estat on n'hi ha més- o la sinistralitat laboral. "Potser convindria, si falten diners, que en lloc d'invertir-los en la Hisenda pròpia els invertíssim a prevenir els accidents laborals", ha reblat.

El primer secretari en funcions del PSC ha volgut recordar que, en cinc anys, el Govern ha generat més deute públic que els governs d'esquerres en set. "I l'increment del deute amb el tripartit es traduïa amb més benestar, no com passa ara amb vostès", ha afegit.

En un moment de distància entre Junts pel Sí i la CUPCUP per la fiscalitat defensada pels dos grups en el debat dels pressupostos, el líder del PSC també ha aprofitat per llançar un dard a Puigdemont: "Més enllà de seguir parlant sobre el referèndum, per què no ens posem d'acord amb l'impost de successions?". Iceta ha demanat, tal com reclama la CUP, que es faci "pagar més als que més tenen", i respecte al referèndum s'ha limitat a recordar: "No defugim acords si els acords són possibles".

Al final de la intervenció, Iceta ha dit que no vol desmerèixer els "esforços" de Puigdemont en la seva acció de govern, tot i que abans li ha deixat clar que "hauria de ser Superman si amb els mesos que queden [de legislatura] pretén desenvolupar els deu eixos que ha plantejat".

stats