Política 28/07/2014

Iceta demana a Mas i Pujol que prenguin "la iniciativa per donar explicacions"

Els socialistes emplacen CiU a moure fitxa, però no descarten sumar-se a la petició perquè l'expresident comparegui al Parlament

Laia Vicens
2 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha convidat Artur Mas, Jordi Pujol i CiU a "prendre la iniciativa per donar explicacions" arran de l'anunci de l'expresident dels diners a l'estranger no declarats. Iceta ha recalcat en diverses ocasions que és "a ells a qui correspon explicar-se". El nou primer secretari del PSC ha matisat que "no és una declaració de l'executiva, sinó personal", i ha assegurat que el cas Pujol fa "un gran mal a la política, al catalanisme, a la Generalitat i a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El comunicat no és suficient, perquè calla més del que diu", ha asseverat Iceta, i ha anunciat que el PSC utilitzarà "tots els mecanismes al nostre abast per esclarir els fets". De fet, Iceta ha dit que "el dany que ha causat" obliga a donar una explicació en seu parlamentària, i ha explicat que no descarten sumar-se a la petició d'ICV, PP i C's de demanar una comissió d'investigació al Parlament per esclarir el cas. Tot i això, Iceta ha emplaçat el mateix Pujol a donar explicacions, i ha dit que el cas "no pot esdevenir una batalla partidista", i no volen "apressar-se a una carrera per veure qui demana més coses i més ràpidament". Iceta ha demanat que se li retirin les prerrogatives i el tractament que té com a expresident de la Generalitat.

El líder socialista s'ha confessat "traït i enganyat", i ha asseverat que "només ens podrem recuperar a través de la veritat". Iceta ha explicat que "no es pot amagar el cap sota l'ala i fer com si res". En aquest sentit, Iceta ha relacionat el cas Pujol amb el projecte polític de CDC, sobre el qual plana "una feixuga ombra", ha dit. En una roda de premsa als mitjans, Iceta ha demanat que s'esclareixin els fets amb la màxima "celeritat i contundència" i rebutja que el frau de Pujol "sigui utilitzat per atacar les institucions catalanes".

Els alcaldes imputats seguiran

Durant l'executiva socialista, s'ha acordat que els alcaldes i alcaldesses imputats pel cas dels sobresous a la Federació de Municipis de Catalunya "segueixin exercint les seves responsabilitats institucionals i orgàniques", i des del partit se'ls manifesta "total suport" i demanen "màxima celeritat judicial" per resoldre el cas.

"Una frase desafortunada"

Iceta també s'ha referit al Congrés que ha celebrat el PSOE aquest cap de setmana, i ha dit que fa una "valoració positiva" per "la bona acollida de les propostes del PSC". A preguntes dels periodistes, Iceta ha reconegut que la frase del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, equiparant independentisme amb violència de gènere és "desafortunada", tot i que ha dit que va fer "un molt bon discurs".

Discreció sobre la reunió Sánchez-Rajoy

Iceta també ha valorat la reunió que aquest dilluns mantindran el nou secretari general socialista i Mariano Rajoy a la Moncloa. Iceta ha dit que vol ser "discret i contundent", però ha avisat que Sánchez "és contrari a la consulta" i que traslladarà a Rajoy que "l'única solució passa per una reforma federal de la Constitució".

stats