Política 18/07/2016

Iglesias, disposat a votar Patxi López encara que En Comú es quedi sense grup i CDC en tingui

Ja han avisat els de Domènech que és una "mala sort". Units Podem i PSOE no es posen d'acord per a la mesa del Congrés

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Xavier Domènech conversant amb Joan Tardà i Gabriel Rufián al Congrés. Els comuns busquen el suport dels republicans per aspirar a la presidència de la cambra.

MadridDe presentar Xavier Domènech, líder d'En Comú Podem, per presidir al Congrés, a estar disposats a donar suport a Patxi López, el candidat del PSOE a dirigir la cambra i a sacrificar l'opció de tenir un grup propi per a la confluència catalana. Aquest ha estat el viratge del partit de Pablo Iglesias en les últimes 24 hores, en el tram final per aconseguir que el control del Congrés no estigui en mans del PP ni de C's. Iglesias ha ofert a Pedro Sánchez un "acord de reciprocitat" durant la votació prevista demà a l'hemicicle per escollir el president i la mesa de la cambra baixa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Domènech afirma que els 'comuns' i el PDC tindran grup propi si presideix el Congrés

Aquest acord busca que el candidat del PSOE, Patxi López, o el d'Units Podem, Xavier Domènech, que obtingui més avals durant la primera votació per a la presidència, sigui votat per l'altra força durant la segona votació perquè Ana Pastor, l'aposta de Mariano Rajoy, no esdevingui la presidenta del Congrés. Perquè això passi, cal també el suport de CDC –la vella marca de PDC– o d'ERC. Els dos partits estan de moment per l'abstenció.

Els convergents vinculen el seu sí a López o Domènech a poder tenir grup propi al Congrés, ja que el 26-J es van quedar lluny dels vots necessari per configurar-lo. Esquerra tampoc es mulla, però el seu portaveu, Joan Tardà, ha apuntat que farà el que decideixi el seu soci català.

Si finalment triomfa aquest escenari i Patxi López suma prous suports per tornar a ser president, podria arribar a passar que CDC tingués grup i En Comú, en canvi, se'n quedés sense. Fonts de Podem admeten que és molt difícil que la confluència catalana en tingui pel veto dels socialistes i que és una "mala notícia" que hauran d'acceptar.

Per poder saltar-se el reglament i tenir grup propi cal el suport de la majoria de la mesa. Si Patxi López arribés a la presidència, juntament amb Units Podem sumarien fins a cinc seients del total de nou que té l'ens. Iglesias també està disposat a cedir un dels seus seients a la mesa a CDC o ERC gràcies al seu sí que hi hagi un "president progressista" a la cambra.

Rebuig del PSOE a l'oferta d'Iglesias

Iglesias ha traslladat la seva proposta a Sánchez. Fonts socialistes asseguren que "no hi ha cap acord de reciprocitat" i que el PSOE presentarà i votarà Patxi López. CDC ha convocat una roda de premsa per a les 20 h des del Congrés. Seran les primeres declaracions formals del partit català a Madrid des del 26-J.

stats