Política 18/07/2016

Acord entre Rajoy i Rivera perquè Ana Pastor presideixi el Congrés

Homs es presentarà com a candidat a la primera volta i no aclareix si s'abstindrà en la segona votació

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy i Albert Rivera

MadridDesprés de dies vertiginosos de negociacions, el sudoku per a la presidència del Congrés està previst que es resolgui sense gaires equilibris. PP i Ciutadans han arribat a un acord perquè els populars recuperin demà, dimarts, la presidència de la cambra, segons han confirmat fonts dels dos partits. A canvi, Mariano Rajoy cedirà fins a dos llocs a la mesa per al partit d'Albert Rivera, a qui no pertocava cap seient per defecte. Serà la vicepresidència primera i una secretaria. La constitució de les Corts se celebrarà demà, amb l'elecció de la presidència i de la mesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera PP i C's tindrien la majoria de la mesa del Congrés per controlar els tempos de la legislatura. Està integrada per un total de 9 persones, si es té en compte el president: està previst que tres llocs siguin per als populars, dos per al PSOE, dos per a Units Podem i dos per a Ciutadans. D'aquesta manera es repetiria l'estructura de l'anterior legislatura.

Rajoy ha anunciat aquesta tarda, durant la junta directiva nacional, que la seva candidata a presidir el Congrés es la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor. Era el nom que més sonava els últims dies perquè és una de les persones més properes a Rajoy dins del govern i una de les figures de l'executiu que menys rebuig genera.

Rivera ha decidit així casar-se amb el PP en lloc del PSOE. Després del 20-D va arribar a un acord tripartit per donar la presidència del Congrés al socialista Patxi López, però en canvi tenir la majoria de la mesa amb els populars. Durant els últims dies havia sonat el nom de l'exdiputat d'UPyD Ignacio Prendres per presidir la cambra com a home de consens entre Pedro Sánchez i Rajoy. Però al final no hi ha hagut cap casament per l'esquerra.

El PP s'està treballant el sí de Ciutadans a la investidura. Rajoy, però, ha verbalitzat avui per primer cop que el seu partit està disposat a "assumir la seva responsabilitat i que, si és el que vol la resta, governarà amb 137 diputats", és a dir, en minoria. Això sí, sempre que tant Rivera com Sánchez assumeixin uns "mínims de responsabilitats": l'aprovació del sostre de despesa i dels pressupostos generals de l'Estat.

Sense alternativa

Per tombar l'acord PP-C's existeix encara una possibilitat, si bé molt complicada vistes les declaracions de totes les parts. La resta de l'arc parlamentari s'hauria d'unir per escollir un candidat. Units Podem ha proposat el líder d'En Comú, Xavier Domènech. Ara bé, PSOE i el partit lila no en tindrien prou amb els seus vots per proposar un candidat alternatiu a Pastor: cal el suport dels partits independentistes, CDC –la vella marca de PDC– i ERC, que volen desvincular-se d'aquest debat.

El candidat dels socialistes torna a ser Patxi López. Iglesias no deixa clara la seva posició si passen a la segona votació els candidats del PP i PSOE, però assenyala que faran el possible perquè els de Mariano Rajoy no la dirigeixin i hi hagi un "president progressista" –ja no insisteix en el nom de Domènech.

CDC i ERC tenien la clau per permetre una alternativa, però han tancat la porta a qualsevol pacte. El líder dels convergents a Madrid, Francesc Homs, es presentarà com a candidat a la presidència per denuncia que l'hagin encausat pel 9-N. Està més que previst que la seva opció naufragi, però es nega a confirmar si s'abstindrà en la segona votació per fer Pastor presidenta. Els republicans creuen que l'aritmètica no dóna més marge que el PP presideixi el Congrés. Des de bon matí que el PNB ja ha avançat que s'abstindrà. Homs desvincula del tot la seva decisió de presentar-se de la presidència del Congrés de tenir grup parlamentari.

Com s'escull la presidència del Congrés?

La votació per a la presidència del Congrés i la mesa és un difícil joc d'equilibris. Cada diputat escriu en un paper el nom d'un candidat i es vota de forma anònima. Si un nom guanya per majoria absoluta (176 vots o més) en la primera votació esdevé, 'de facto', president de la cambra. Si no és així –el més previsible, perquè PP i C's no sumen majoria absoluta– s'ha d'anar a una segona votació. En aquest cas guanya el nom que obtingui més vots.

Gràcies a l'acord, està previst que el candidat del PP passi a aquesta segona volta. S'ha de veure si també ho farà Patxi López o Domènech. Si fos així, caldria que sumessin PSOE, Units Podem, CDC i ERC -no compten amb Bildu, que no és imprescindible-. Serien 175 vots enfront dels 170 del PP, C's i la diputada de Coalició Canària.

stats