Política 18/08/2016

Iglesias diu que ha parlat amb Sánchez sobre un govern alternatiu si Rajoy fracassa, però el PSOE ho nega

El líder de Podem revela contactes amb el seu homòleg socialista. ERC ofereix suport si es reconeix el dret a decidir

Dani Sánchez Ugart
2 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s'han reunit aquest migdia al Congrés / EFE

MadridEl líder de Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat aquest dijous que ha abordat amb el seu homòleg del PSOE, Pedro Sánchez, la possibilitat d'intentar formar un "govern progressista" si Mariano Rajoy fracassa en el seu intent de ser investit president espanyol. Iglesias ha revelat que ha mantingut un contacte amb el seu homòleg socialista, Pedro Sánchez, i estan "d'acord" a intentar-ho, tot i que el PSOE ho ha matisat en un comunicat i, tot i admetre contactes "habituals", nega que s'hagi negociat la possibilitat d'un govern alternatiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exploració d'aquest acord arribaria només després que l'actual president espanyol en funcions fracassés en l'intent de ser investit, i primer "cal esperar" a veure quins suports recull el candidat popular, que aquest mateix dijous es reuneix amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per intentar acordar el 'sí' dels liberals a la seva investidura.

Rajoy hauria d'acceptar les sis precondicions que el partit taronja va posar sobre la taula la setmana passada. Però encara que aquest acord es concreti, el president en funcions no tindria prou vots per revalidar el càrrec i necessitaria l'abstenció del PSOE, que de moment es manté ferm en el seu 'no'.

"Si Rajoy fracassa, estem d'acord tots dos que caldria dialogar i que un govern de progrés és el que necessita Espanya", ha afirmat Iglesias.

Sánchez, per la seva banda, ha confirmat aquests contactes, però ha aclarit que ara "és el temps de Mariano Rajoy". Així, el líder socialista ha mostrat una ambigüitat calculada, evitant respondre si valora la possibilitat d'intentar un pacte de govern progressista.

"Les converses van destinades al fet que si no s'aconsegueixen el vots s'obre una alternativa, i en aquesta alternativa haurem de parlar amb el partit socialista", ha afegit el secretari de política i estratègia de Podem, Íñigo Errejón.

ERC ofereix suport si es reconeix el dret a decidir

I des d'ERC, el portaveu al Congrés, Joan Tardà, ha animat els dos partits a intentar aquest acord i ha recordat que "si no hi ha govern és perquè una bona part de l'esquerra espanyola, en concret el PSOE, prefereix que governi la dreta abans de deixar decidir els catalans". El republicà ha afirmat que "el 2004 vam ser capaços d'enterrar políticament Aznar, i ara també hi ha l'oportunitat d'enterrar políticament Rajoy i el seu avatar polític, el senyor Rivera". Per aquest acord, ha deixat clar, caldria que el nou govern acceptés el dret a decidir dels catalans.

Per la seva banda, el PNB ha criticat el PSOE perquè considera que "depèn tot" d'ells i estan "desapareguts". El líder dels nacionalistes bascos al Congrés, Aitor Esteban, ha retret a Pedro Sánchez que la seva actitud "no és lògica".

stats