Política 11/02/2014

De l'"ens la porta fluixa" a la "pèrdua de la por": l'opinió dels partits catalans sobre el manifest d'un grup d'empresaris alemanys

La majoria de formacions rebutgen qualsevol analogia amb el nacionalisme alemany de principis del segle XX

S. G.
2 min

BarcelonaEl manifest contra la independència de Catalunya que ha elaborat la plataforma 'Catalunya sense Europa? No!', formada per empresaris i professionals liberals residents a Catalunya i principalment d'origen alemany, ha obert la caixa dels trons entre els partits catalans. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, les formacions que van forjar l'acord per a la consulta del 9-N, el rebutgen de ple, mentre que el PSC, el PP i Ciutadans han celebrat que s'alcin veus en contra de la independència de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'opinió dels empresaris alemanys ens la porta fluixa", ha resumit ras i curt la diputada de la CUP Isabel Vallet, que ha qualificat de "curiós" que s'obri una "ofensiva d'especulació capitalista" abans de consultar què és el que volen els catalans. El diputat d'ICV-EUiA Joan Mena ha suggerit que aquest grup d'empresaris alemanys el que haurien de fer és enviar una carta a la cancellera Angela Merkel per demanar-li que posi fi a les polítiques d'austeritat que estan "condemnant a la misèria" els ciutadans.

En aquest sentit, el diputat d'ERC Oriol Amorós ha defensat que el procés sobiranista que està plantejat és pacífic i ha subratllat que les perspectives econòmiques d'una Catalunya independent són "bones i esperançadores" i el que realment és un risc és la "intransigència del govern espanyol".

També CiU ha defensat que les dades que té sobre la confiança del món en una Catalunya independent "desmenteixen" les perspectives catastròfiques que dibuixa aquest grup d'empresaris alemanys. El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha assegurat que el seu partit respecta qualsevol opinió a favor o en contra de la independència i ha insistit que el que cal és que els catalans s'expressin a les urnes. En tot cas, tant els convergents com els republicans consideren "desafortunada" qualsevol analogia amb el nacionalisme alemany de principis del segle XX, perquè el catalanisme polític s'ha basat en la "llibertat, la tolerància i el respecte".

En sentit contrari als partits que donen suport al procés sobiranista, el PP considera que el manifest ha de fer reflexionar el Govern sobre el "mal" que, al seu parer, està fent a Catalunya. Tant populars com Ciutadans han celebrat que "alcin la veu" aquells que fins ara callaven i han avisat que col·lectius contraris a la independència estan "perdent la por" a dir públicament el que pensen. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha subratllat que no és la primera vegada que s'adverteix de les conseqüències negatives d'una eventual independència, i ha subratllat el fet que ho digui un grup de persones "teòricament neutrals". Lucena ha afegit que respecta aquells que defensen la independència però ha exigit que diguin "la veritat".

stats